Mexikó feloszlatta az elit kábítószer-ellenes egységét, ami nagyjából 25 éve dolgozott együtt az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hatóságával (DEA) a szervezett bűnözés elleni küzdelemben - írta meg a Reuters. Ez a lépés jelentős csapás lehet a két ország biztonsági együttműködésére.

A csoport a mintegy 15 országban működő Sensitive Investigative Units (SIU) egyike volt. Az USA tisztségviselői többször is hangsúlyozták, hogy ez a szervezet felbecsülhetetlen értékű a csempészhálózatok felszámolásában és a drogkartellek elleni harcban szerte a világon. A szervezethez tartozó egységek kiképzéséért a DEA a felelős, de működtetésükért a nemzeti kormányok felelnek. A mexikói 50 fős SIU rendőri egység az ország legjobbjának számított és a legfontosabb ügyeken dolgoztak. Többek között részt vettek a rettegett Sinaloa kartell vezérének, Joaquin "El Chapo" Guzmannak a 2016-os elfogásában is. 

A csoport feloszlatása veszélyezteti a mexikói szervezett bűnözés elleni harcot. Az ország számít a globális kábítószer-kereskedelem egyik epicentrumának. Az elit rendőri egység nélkül sokkal nehezebb lesz a helyi kartellvezetők elfogása és bíróság elé állítása.

Fotó: Nelson Antoine / Shutterstock

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök még tavaly áprilisban értesítette a DEA illetékeseit, hogy feloszlatják az egységüket. A mexikói közbiztonsági minisztérium nem reagált az ügyben a Reuters megkeresésére, és a DEA sem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az esetet most két neve elhallgatását kérő forrás osztotta meg a Reutersel. 

Megfojtották a szervezetet

- mondta az egyik forrás, majd hozzátette, hogy Mexikó felégeti azokat a hidakat, amiket a két ország évtizedeken keresztül épített a múltban.

A bezárás komoly csapás lehet az Egyesült Államoknak, ahol a hatóságok nagyon nehezen tudják csak visszaszorítani a drogok terjedését az utcákon.

2021-ben több mint 100 ezer haláleset származott drogtúladagolásból az USA-ban, ezek nagy részéért pedig a Mexikóból származó szintetikus kábítószerek a felelősek

- írja  Reuters

A most bezáratott elit alakulat még 1997-ben jött létre. Ez volt a fő csatorna a DEA és a mexikói kormány között a kábítószer-szállítmányokkal kapcsolatos információk megosztására. Mexikóban továbbra is működik egy második SIU egység, ami a legfőbb ügyészségen belül működik, tehát független a Lopez Obrador kormánytól.

Mike Vigil, a DEA korábbi nemzetközi műveleti vezetője szerint SIU bezárása mind a két országnak fájni fog.

Több kábítószer kerül az Egyesült Államokba és több lesz az erőszak Mexikó utcáin.