Macron ismételten hangoztatta, hogy nagyon aggódik az ukrajnai városok elleni orosz tüzérségi támadás és a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosban kialakult "elviselhetetlen helyzet" miatt — áll a francia elnöki palota közleményében.

A francia elnök azt is közölte, hogy

a francia szakértők küldöttsége, amely bizonyítékok gyűjtésében vesz részt, hogy megakadályozza a büntetlenséget és lehetővé tegyék az orosz agresszió keretében elkövetett bűnök ügyében történő nemzetközi ítélethozatalt, folytatja a munkáját.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Csehország és más szövetségesek több száz, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközt szállítottak Kijevnek, hogy segítse Moszkva Donyec-medencei offenzívájával szemben.

Párizs korszerű Caesar önjáró löveget is szállít Ukrajnának.

French,Army,Caesar,Self-propelled,Howitzer,Truck,At,The,Paris,Air
A képen egy Caesar önjáró löveg látható Fotó: Shutterstock

A francia elnöki hivatal közleménye szerint a humanitárius segítség keretében eddig több mint 615 tonna felszerelést - orvosi eszközöket, kórházak számára áramfejlesztőket, élelmiszert, elszállásoláshoz szükséges felszereléseket és mentőautókat - szállítottak a háborús övezetbe.

Macron hangsúlyozta, hogy

a második elnöki mandátuma során aktívan kíván munkálkodni Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a helyreállításán, továbbra is szorosan együttműködve az európai partnerekkel és szövetségesekkel.

Arról is szólt, hogy Franciaország továbbra is kész hozzájárulni egy olyan szerződés megkötéséhez, amely biztonsági garanciákat nyújt Ukrajnának.