Nemzetközi gazdaság

Dübörög a cserekereskedelem a bezárt Sanghajban

Sanghaj 25 millió lakosa közül sokak nem tudják pénzzel megoldani az élelmiszerek és a mindennapi termékek beszerzését a város szigorú Covid–19 zárlata miatt, így beindult a cserekereskedelem a szomszédok között – fagylaltot adnak zöldségért vagy borral fizetnek a süteményért.

Nem csak a korlátozások nehezítik meg a lakossági bevásárlást, hanem a teljesen felborult logisztikai rendszer és a futárok hiánya miatt sem jutnak el az a szállítmányok a helyiekhez, akik már közel harmadik hete nem hagyhatják el otthonaikat a rendkívül fertőző Omicron variáns terjedése miatt - írja a Bloomberg.

A hiány miatt sok sanghaji a cserekereskedelemhez folyamodott – például Kevin Lin, egy 26 éves fodrász miután három szobatársával felfalták az otthoni készleteiket, írt a lakóházi lakóknak a WeChat csoportjukban:

Vettem egy csomó selyempapírt a bezárás előtt. Szeretnék néhány csomagot élelmiszerre cserélni, lehetőleg instant tésztára – tette közzé Lin, majd öt percen belül három szomszéd is válaszolt, különböző ízesített tésztákat kínálva a párolt marhahústól a fűszeres szecsuániig.

Az ehhez hasonló ügyleteket szinte mindig a közösségi médiában kötik, elsősorban a Tencent Holdings mindenütt jelen lévő WeChat alkalmazásán. A megállapodás megkötése után az egyik személy kiteszi az ajtaja elé az ígért terméket, majd a másik felveszi, és otthagyja amit ígért cserébe.

Fokozott az érdeklődés a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a tápszerek és pelenkák iránt, amelyeket nehéz volt megvásárolni online a kínálati zavarok és a megugró kereslet miatt.

Amanda Wu befektetési menedzser 12 hónapos csecsemőjével ragadt otthon, és a közelmúltban három doboz anyatej-helyettesítő tápszert cserélt el a szomszéd családdal zöldségekre és joghurtra.

Megkérdezték, hogy szükségünk van-e zöldségekre és joghurtra, mivel most sikerült rengeteget beszerezniük a legutóbbi online vásárláskor– mondta Wu.

Nagyon izgatott voltam, mert az elmúlt két napban nem sikerült friss élelmiszerhez jutnunk- ismerte be, majd mondta, hogy később további két doboz tápszert küldött egy másik anyukának étolajért, rizsért és sertéshúsért cserébe.

Egy dolog van azonban, amit most alig fogadnak el az emberek: a készpénzt. Sok lakos szívesebben ad valakinek árut ingyen, mintsem hogy készpénzt kérjen érte, ami nem túl hasznos a jelenlegi helyzetben.

Fotó: TAO MING

Valahogy visszaesett a készpénz értéke– mondta Stefanie Ge, aki egy kis cég tulajdonosa, és azt állítja, hogy a sonkától és a sörtől kezdve a gyümölcsökig és a desszertekig mindent eladott. 

A jó kapcsolatok viszont fontosabbak, mint valaha - tette hozzá.

Nézetét osztotta Sharon Cai, egy negyvenes éveiben járó könyvelő is. Cai elmondta, hogy az épületében másokkal folytatott cserekereskedelem – nemrégiben házi kenyeret cserélt sárgarépára és fokhagymára – megadta neki a közösségi érzést.

A Covid nagyon sok nevetséges és borzasztó élményt hozott, de legalább volt egy jó dolog. Végre nem idegenkedem a körülöttem élőktől, hanem kialakult a szomszédi kapcsolat- mondta.

 

cserekereskedelem karantén sanghaj lezárások covid
Kapcsolódó cikkek