Az Egyesült Államok szerdán több tucat magánszemély és szervezet – köztük egy orosz kereskedelmi bank és egy bányász cég – ellen vetett ki szankciókat, abban a reményben, hogy kizárja Moszkva lehetőségét, hogy elkerülje az ukrajnai orosz invázió miatti szankciókat - közölte a Reuters hírügynökség.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint szankciókat vetettek ki a Transkapitalbank orosz kereskedelmi bankra, amelynek képviselői állításuk szerint számos ázsiai, köztük kínai és közel-keleti bankot szolgálnak ki, és javaslatokat tettek a nemzetközi szankciók elkerülésére.

Washington egy több mint 40 emberből és szervezetből álló, Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha által vezetett globális hálózatot is célba vett, köztük olyan szervezeteket, amelyek "elsődleges küldetése az orosz entitásokkal szembeni szankciók elkerülésének elősegítése".

A Pénzügyminisztérium szankciókat szabok ki az orosz virtuális valuta bányászatában tevékenykedő vállalatokra is, amelyek állítólag a világon a harmadik legnagyobbak. Célba vették a Bitcoin-bányász BitRiver holdingtársaságot és 10 oroszországi székhelyű leányvállalatát, figyelmeztetve, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy egyetlen pltform se váljon Vlagyimir Putyin orosz elnök eszközévé és így a szankciók hatásának mérséklőjévé.

Ezen túlmenően a külügyminisztérium vízumkorlátozást ír elő 635 orosz állampolgárra. Három orosz tisztviselőt is vízumkorlátozással kell számoljon "az emberi jogok súlyos megsértésében való részvétel miatt, valamint 17 emberrel szemben, akik a fehéroroszországi demokrácia aláásásáért felelősek."

"Az Egyesült Államok azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi partnereinkkel szoros együttműködésben bevezetett szankciók rontsák a Kreml azon képességét, hogy visszaéljn hatalmával és finanszírozza invázióját" - közölte a Pénzügyminisztérium

A washingtoni orosz nagykövetség nem eddig nem reagált a bejelentésre.