Ismét előtérbe került Vlagyimi Putyin hatméter hosszú asztala, amelynél Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is tárgyalt az orosz elnök.

Ezúttal António Guterres ENSZ-főtitkárt fogadta a Kreml vezetője. Guterrest először Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta, és azt mondta, hogy mielőbb "békés megoldást" szeretne. Guterres moszkvai látogatását két nappal később kijevi látogatás követi.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap leszólta Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, mert szerinte "logikátlan" döntést hozott azzal, hogy először Moszkvába látogat.

"Egyszerűen helytelen először Oroszországba, majd csak utána Ukrajnába menni" - mondta szombat este egy metróállomáson tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. "Ebben a sorrendben nincs igazságosság és logika" - kesergett.

A Guterressel történt egyeztetésen Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Oroszország csak akkor ír alá békemegállapodást Ukrajnával, ha az előbb beleegyezik abba, hogy „megoldja a Krím-félsziget és Donbász kérdését” legalább a munka szintjén, ami azt jelenti, hogy elfogadja ezen területek végleges elvesztését.