Nemzetközi gazdaság

Ukránok százai keresnek menedéket Mexikóban, miközben várják, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba

A Mexikóba menekült ukránokat átszállították egy sportközpontba, mely most állami menedékhelyként funkcionál az északi Tijuana városában, miközben 

arra várnak, hogy átléphessék az Egyesült Államok határát 

– közölték hétfőn a hatóságok.

A közel 400 ukrán – körülbelül 30 százalékuk gyermek – hétvégén érkezett Tijuanába, miután leszálltak Cancún és Mexikóváros repülőterein, és azóta is folyamatosan érkeznek – nyilatkozta Enrique Lucero, a város migrációs ügyekért felelős igazgatója.

Fotó: Hans Lucas via AFP

A Reuters értesülései szerint a menekülteket rögtönzött táborokba zsúfolódtak össze a Tijuanát Kaliforniával összekötő nemzetközi kikötő közelében. Az igazgató vasárnap esti becslései szerint 1700 ukrán érkezett Tijuanába az elmúlt hetekben.

Szakértők szerint annak köszönhető a számuk fokozatos növekedése, hogy az Egyesült Államok feloldotta a járványkorlátozásokat, amelyek eddig megakadályozták a menedékkérelmek benyújtását. Most azonban az amerikai tisztviselők elkezdték feldolgozni a migránsok és menedékkérők kérelmeit állampolgárságtól függetlenül.

Hétfőn Chris Magnus, az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi (CBP) biztosa kijelentette, hogy az ügynökség megnöveli a személyzetet és az erőforrásokat a délnyugati határon, de nem közölt részleteket az ügynökök számáról vagy a konkrét helyszínekről.

Alejandro Mayorkas, a CBP-t felügyelő amerikai belbiztonsági minisztérium titkára pénteken elmondta, hogy már 600 rendfenntartó tisztet küldött a határra, és szükség szerint továbbiakat is kirendel.

Lucero reméli, hogy az amerikai tisztviselők felgyorsítják az ukrán menekültkérelmek feldolgozását, és a menedékház addig enyhíti a lakhatási problémákat.

Ez a hét kulcsfontosságú, utána pedig már valószínűleg csökken a szállásra szorulók száma, mivel az amerikai hatóságok növelik a feldolgozási kapacitást – mondta.

Joe Biden amerikai elnök március végén kijelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukránt is befogad és letelepedhetnek az országban.

 

ukrán menekültek orosz-ukrán háború Mexikó
Kapcsolódó cikkek