Míg Marine Le Pen szélsőjobboldali elnökjelölt kedden igyekezett tovább növelni népszerűségét és enyhíteni a róla alkotott negatív képet, addig 

Macron elnök sétát tett egy északnyugat-franciaországi kisvárosban, átölelte és meghallgatta az embereket, hogy megpróbálja feléleszteni a későn megkezdett kampányát.

Egy hétfői közvélemény-kutatás szerint Le Pen, akit öt éve Macron még könnyedén legyőzött a szavazatok kétharmadával, most nagyon közel került ahhoz, hogy bejutva az április 24-i második fordulóban is esélyes legyen az elnöki posztra.

A 2017-es veresége óta Le Pen türelmesen dolgozik imázsán, és  próbál potenciális vezetőként, nem pedig radikális rendszerellenes ellenfélként fellépni.

Mindig igyekszem a lehető legészszerűbb álláspontot képviselni és védeni a francia érdekeket– mondta Le Pen a France Inter rádiónak adott interjújában.

A közvélemény-kutatások egyre inkább igazolják a stratégiája sikerességét, és egy felmérés szerint az egykor becsmérelt jelölt mára már az ország második legkedveltebb politikusa lett, amit Franciaországban mindeddig lehetetlennek hittek.

Kedden a francia részvények és kötvények is estek, ahogy a piacok kezdték felismerni annak kockázatát, hogy akár szélsőjobboldali jelölt is nyerheti a francia elnökválasztást. A párizsi CAC-40 index hirtelen 1,44 százalékkal csökkent, mutatva a kereskedők választási idegességét, míg a 10 éves francia–német állampapírhozam-szpredek közötti különbség az elmúlt két évben a legnagyobb volt. Felfigyeltek a piacok Le Pen-re– ismerte el Jerome Legras, az Axiom Alternative Investments vezetője.

Le Pen tovább javított az első fordulós esélyein, jelenleg 23 százalékot jósolnak neki, szemben Macron 27 százalékával, az OpinionWay felmérése szerint. A megkérdezettek 59 százaléka azonban továbbra is úgy tartja, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Macron megkezdheti második mandátumát.

Fotó: GUILLAUME HORCAJUELO / AFP

 

Aggódik Macron tábora

Macron tábora egyre jobban nyugtalankodik, hogy a késői kampánykezdés mellett még Le Pen népszerűsége is növekedett, így az elnök órákat töltött a szavazókkal beszélgetve Bretagne városának főterén.
Számíthatnak rám és az eltökéltségemre. Az elkövetkező napokban és hetekben egytől egyig megszerzem honfitársaink bizalmát, hogy az elkövetkező években tehessek a hazánkért és Európáért– mondta.

Macron egy félórás beszédében arra összpontosított, hogy az európai uniós tagság mennyire döntő fontosságú Franciaországnak, és bírálta Le Pen euroszkepticizmusát, hangsúlyozva államférfiként szerzett tapasztalatait, majd egy hangzatos felkiáltással zárta beszédét:

Vive la France, et vive l'Europe!

 

Le Pen macskák mögé bújtatja bevándorlásellenességét

Mindeközben Le Pen már korán elkezdte kampányát, többnyire kisvárosi találkozókkal.

Komolyan kampányoltam, hat hónapja vagyok a terepen... mások úgy döntöttek, hogy inkább nem kampányolnak, köztük a köztársasági elnök is– mondta Le Pen a France Internek, utalva arra, hogy Macron csak március elején kezdte meg kampányát, miután az orosz–ukrán háborúban próbált vezető békítő szerepet játszani.

Le Pen, aki az elmúlt hónapokban próbálta a macskák iránti szeretetét jobban kidomborítani, mint bevándorlásellenes nézeteit, nem változtatott szélsőjobboldali pártja programjának lényegén. Megszüntetné a külföldiek számára nyújtott jóléti juttatásokat, leállítaná a családegyesítést, előnyben részesítené a franciákat a munkahelyek és a szociális lakások terén, betiltaná a hidzsábot a közterületeken, és kiűzné a munkanélküli külföldieket Franciaországból.