Több korábbi, sikertelen kísérlet után kitolhatják a nyugdíjkorhatárt Franciaországban írja a CNBC. Az ellentmondásos megítélésű reformra azért kerülhet sor, mert az ukrajnai háború és Emmanuel Macron aktív diplomáciai szerepvállalása növelte az elnök újraválasztásának esélyeit.

Fotó: Mohamed Badra

Franciaország nyugdíjpolitikájának reformjával több elnök is megpróbálkozott, ezalól Macron sem kivétel, akinek a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó terveit 2020-ban a világjárvány okozta bizonytalanság miatt felfüggesztették.

Azonban Macron nem mondott le az elképzelés keresztülviteléről, és most 62-ről 65 évre akarja kitolni a nyugdíjkorhatárt.

Franciaországban jelenleg az egyik legalacsonyabb a az iparosodott országok között.

Most, hogy újraválasztásának esélyei megnövekedtek, elemzők arra számítanak, Macron folytatni fogja ellentmondásos megítélésű reformjait.

Franciaországban április 10-én tartják az elnökválasztás első fordulóját, amelyet április 24-én egy második (egyben utolsó) forduló követ. A közvélemény-kutatások szerint Macron támogatottsága nőtt az ukrajnai orosz invázió után, bár ez a növekedés az utóbbi időben némileg alábbhagyott.

Talán még ennél is fontosabb az a tény, hogy politikai ellenfelei közül néhányan szoros kapcsolatban állnak a Kremllel. Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés párt vezetője, aki harmadszor is indul a francia elnöki székért, állítólag orosz bankoktól fogadott el pénzt, hogy pártját életben tartsa. 

A nyugdíjreformok szempontjából a júniusi parlamenti szavazás még fontosabb lesz, itt fog eldőlni ugyanis, hogy Macronnak lesz-e többsége, vagy párttagjainak koalícióra lesz szükségük a törvények elfogadásához.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

Elemzők szerint valószínűsíthető, hogy a következő francia parlamentben több Macront támogató törvényhozó lesz, ami növelné annak az esélyét is, hogy az elnök megkapja a szükséges támogatást reformjai keresztülviteléhez.

Mintha a nyugdíjreformmal kapcsolatos hangulat is változóban volna Franciaországban: még Le Pen is, aki korábban mindenki számára 60 éves nyugdíjkorhatárt szorgalmazott, nemrég meggondolta magát, és egy reálisabb reform mellett állt ki. Mostani javaslata szerint a 60 éves nyugdíjkorhatár azokra vonatkozna, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dolgozni. A konzervatív párt jelöltje, Valérie Pécresse szintén a 65 éves nyugdíjkorhatárt támogatja.

Jelenleg Franciaországban a nyugdíjkorhatár 62 év, de a karrier típusától függően vannak kivételek. Ezen Macron változtatni akar, valamint racionalizálni szeretné a rendszert.

Jessica Hinds, a Capital Economics vezető európai közgazdásza a CNBC-nek azt mondta, hogy a francia nyugdíjreform fokozatos lesz. Hozzátette, mivel Pécresse is meg akarja változtatni a nyugdíjakat, Le Pen pedig pragmatikusabb álláspontra váltott, Macron megpróbálhatja a parlamenten keresztül elfogadtatni a változtatásokat, így külön rendeletre és a törvényhozók megkerülésére nem lesz szüksége.

A francia nyugdíjrendszer megváltoztatása azonban nem lesz könnyű feladat.

Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 70 százaléka mondta, hogy ellenzi a nyugdíjkorhatár emelését.

Az OECD-tagállamok közül Franciaországban az egyik legmagasabbak a nyugdíjkiadások: 2018-ban az ország teljes GDP-jének 13,8 százalékát tették ki. Ezt csak Görögország és Olaszország előzte meg.