Az amerikai szenátus kedden jóváhagyta Lisa Cook közgazdász kinevezését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) igazgatótanácsába, amelynek ő lesz az első afroamerikai női tagja az amerikai központi bank 108 éves történetében. Szenátusi jóváhagyására szigorúan a demokrata-republikánus párti törésvonalak mentén, 51-50-es szavazatarányban került sor, a döntő 101. szavazatot a demokrata párti Kamala Harris amerikai alelnök adta le, aki egyben a szenátus elnöke is. 

A republikánus párti szenátorok amellett érveltek, hogy Lisa Cook nem eléggé képzett az igazgatótanácsi pozícióhoz, mivel szerintük nincs elég tapasztalata a kamatpolitikai kérdésekben. További bírálatként rótták fel neki, hogy a szenátusi bankügyi bizottsági meghallgatásán úgy tűnt, a Demokrata Párt jelöltje nem eléggé elkötelezett az elleni harc mellett, amely jelenleg 40 éves csúcson áll az Egyesült Államokban. 

Fotó: AFP

Lisa Cook a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett közgazdasági doktori címet, 2005 óta pedig a közgazdaságtan és a nemzetközi kapcsolatok professzora a Michigani Állami Egyetemen (MSU). Ezenkívül a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének (CEA) az állandó tagja volt 2011 és 2012 között, illetve Joe Biden akkori megválasztott, de még hivatalba nem lépett amerikai elnök átmeneti tanácsadó testületének tagja volt, aki a FED-politikával és bankszabályozási kérdésekkel kapcsolatban adott tanácsot a megválasztott elnöknek. 

A közgazdász legismertebb kutatásai az egyesült államokbeli lincseléseknek és a faji indíttatású erőszakos bűncselekményeknek az afroamerikai innovációra gyakorolt negatív hatását vizsgálták. Lisa Cook még csak a második abból az öt jelöltből, akit Biden elnök a Fed vezetői vagy igazgatótanácsi posztjaira jelölt, és kinevezésüket jóváhagyta az amerikai szenátus. Az amerikai elnök által a Fed vezetői posztjaira jelölt személyek az elmúlt hónapokban szokatlanul erős pártpolitikai ellenállásba ütköztek ahhoz képest, hogy a Fed elvileg hagyományosan politikailag független költségvetési szerv, amelynek vezetése mindig is igyekezett távol maradni a pártpolitikai kérdésektől. 

Egyes kritikusok szerint azonban magának a Fed-nek a tevékenysége is hozzájárult a kongresszusi pártpolitikai ellenállás megnövekedéséhez, mivel a jegybank szerepét ellátó szervezet számos közpolitikai témában is véleményt nyilvánított az elmúlt években. Példaként a klímaváltozás és a pénzügyi stabilitás kapcsolatát, vagy a faji aránytalanságok és a foglalkoztatás összefüggéseit szokták említeni.