Az ukrajnai háború dacára továbbra is kedvezők maradtak a legnagyobb német vállalkozások értékesítési előrejelzései: a vállalatok mintegy 80 százaléka nem szenvedett el bevételcsökkenést február vége óta – ez derül ki egyebek között az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda frissen közzétett felméréséből, amelyet az évi 500 millió eurónál nagyobb forgalmú német vállalatok vezetőinek megkérdezésével készítettek.

Storm Zeynep - Frankfurt/Main
Fotó: FRANK RUMPENHORST

Sőt, a döntéshozók 74 százaléka arra számít, hogy a forgalom 2022-ben stabil marad vagy növekszik. Ami a háború végét illeti, a vezetők 38 százaléka feltételezi, hogy a konfliktus még legalább egy évig tart, 34 százalékuk szerint pedig az és Oroszország között a gazdasági kapcsolatok legkorábban tíz év múlva állhatnak helyre.

Az irodahálózat németországi részlegénél meglepetéssel fogadták az eredményt, mivel az ügyvédek napi rutinjuk során elsősorban olyan cégekkel találkoznak, amelyeket masszívan érint az ellátási láncok megszakadása, emellett a bevezetett szankciók, valamint a nehezebb finanszírozási feltételek és mindenekelőtt az emelkedő energiaárak is sújtják őket – mondta el Wolf Bussian, a németországi iroda ügyvezető partnere a Die Deutsche Wirtschaft című portálnak.

Hozzátette, az elmúlt években valószínűleg sok vállalat megtanulta a válságok kezelését. A válaszadók azonban jelentős költségnövekedésről panaszkodtak, tehát az eredményesség csökkenése és az értékesítési árak emelése várható. A pozitív alaphangulatot persze főként az magyarázza, hogy a válaszadók 58 százaléka szerint egyáltalán nem érintik a szankciók, és mindössze három százalékukat sújtja erőteljesen.

A vezetők 78 százaléka a vállalati finanszírozásban sem lát kedvezőtlen változást, bár az ügyleti kamatok emelkedését tapasztalták, ami nyilvánvalóan bizonytalansági prémiumot is tartalmaz. Így aztán nem meglepő, hogy a cégek 77 százaléka ragaszkodik tervezett beruházásaihoz, ami nemcsak a berendezésekre, a logisztikára és a személyzetre vonatkozik, hanem a vállalati tranzakciókra is.