Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének visszaesése májusban, bizonyos mértékű javulást mutatva az áprilisi mélypontról, amikor a kínai gazdaságra a koronavírus-járvány legújabb hulláma a járvány első megjelenése óta nem látott csapást mért.

(220521) -- CHONGQING, May 21, 2022 (Xinhua) -- Customs officers inspect a China-Laos cargo train before its departure in southwest China's Chongqing Municipality, May 21, 2022. A cargo train carrying local foods and agricultural machines departed from a station in southwest China's Chongqing Municipality for Laos' capital Vientiane on Saturday, marking the launch of the first China-Laos cargo train that enjoys a favorable quick entry and export channel.   The quick entry and export channel save 24 hours in cargo clearance process, which helps shorten the journey time for freight transportation. (Xinhua/Tang Yi) (Photo by Tang Yi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Tang Yi / Xinhua via AFP

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,6 pontra javult májusban.

Ez meghaladta az elemzők által várt 48,0 pontot, és a zsugorodás enyhülését jelezte az áprilisi, 47,4 után.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A kínai feldolgozóipar teljesítménye mindazonáltal három egymást követő hónapja mutatott visszaesést. 

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény javulását elsősorban annak tulajdonította, hogy májusban az ország több részén fokozatosan elkezdték a vállalati és ipari tevékenység visszaállítását a járvány aktuális hullámának visszaszorítását követően. Rámutatott: az adatok alapját képező felmérésben vizsgált 21 feldolgozóipari ágazat közül 12 teljesítménye növekedett májusban, ami hárommal több volt, mint áprilisban. 

A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy az elmúlt hónapok során a teljesítmény növekedését egyedül fenntartani képes nagyvállalatok bővülése tovább gyorsult, ám a kis- és középvállalatok esetében, ugyan enyhülő mértékben, ám változatlanul visszaesést regisztráltak. A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 5,3 ponttal javulva, 49,7-re emelkedett májusban, a zsugorodás mérséklődését jelezve. Javulást mértek a kereslet terén is: az új megrendelések állományának részmutatója 5,6 ponttal emelkedett áprilisról,, 48,2-et elérve májusban. 

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor 47,8 pontos májusi BMI-je szintén a teljesítmény visszaesésének enyhülését tükrözte.

A májusi adat azonban a javulás ellenére is a harmadik legrosszabbnak számított azóta, hogy 2020 februárjában, a koronavírus-járvány első megjelenését követően a mutató 29,6 pontra esett. 

A kedvezőtlen adat hátterében a szolgáltatóipar visszaesése állt májusban is: a szektor teljesítményének részmutatója ugyan 7,1 ponttal javult áprilisról, ám így is csupán 47,1-et ért el. A növekedés kiugró, 55 pont fölötti szintjét regisztrálták mindazonáltal a többi között a vasúti és a légi közlekedéssel, a postai szolgáltatásokkal, valamint a telekommunikációval és tartalomszolgáltatással foglalkozó szektorokban. A teljesítmény zsugorodását jegyezték fel egyebek mellett a szállásadással, illetve a bérleti és kereskedelmi szolgáltatásokkal foglalkozó ágazatokban. 

Az építőipar teljesítménye ugyanakkor továbbra is növekedett, jóllehet a bővülés üteme enyhe lassulást tükrözött áprilishoz képest. A részmutató 52,2 pontot ért el májusban. A feldolgozóiparon kívüli ágazatokban az új megrendelések állománya javulást mutatott ugyan áprilisról, ám a 44,1 pontos részindex így is jelentős mértékű zsugorodásról árulkodott.

A kereslet az építőiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt gyenge volt az elmúlt hónapban. 

Az üzleti várakozások részindexe 55,6 pontra emelkedett, a feldolgozóiparon kívüli ágazatokban működő vállalatok fokozódó derűlátását tükrözve a járvány utáni helyreállást illetően. A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index áprilisról 5,7 ponttal emelkedve, 48,4-re javult májusra.