Április második felében és május elején jelentősen csökkentek a nitrogénműtrágyák árai. Németországban és Európa más országaiban, valamint a nemzetközi piacokon egyaránt. Ezzel szemben a foszforműtrágyák árai stabilan, igen magas szinten maradtak, a hamuzsír pedig tovább emelkedett. Az európai importőrök számára egyre nagyobb problémát jelent a gyenge euró, ami jelentősen megdrágítja a világpiaci vásárlásokat. Február óta az euró értéke több mint 10 százalékkal esett vissza a dollárhoz képest, időnként 1,04 USD alá csúszva – mutat rá cikkében az Agrarheute német szakportál.

A cikk szerint a német gazdálkodók számára legfontosabb nitrogénműtrágyával, az ammónium-nitráttal (KAS) jelenleg az importkikötőkben tonnánként 695 euróért kereskednek. Ez körülbelül 270 euróval, vagyis csaknem 30 százalékkal kevesebb, mint amennyit a március közepi árcsúcson kértek. 

A karbamid ára Németországban is csökkent, és legutóbb 1025 euró volt tonnánként az importkikötőkben, ami 270 euróval alacsonyabb a március közepi árcsúcsnál. A folyékony műtrágya karbamid–ammónium-nitrát-oldatot (AHL) jelenleg alig 770 euró alatt jegyzik a német azonnali piacokon, ami 120 euróval kevesebb, mint a legutóbbi árcsúcs.

A legfontosabb foszforműtrágyáért, a diammónium-foszfátért viszont továbbra is 1000 euró alatti árat kell fizetni tonnánként. A hamuzsír esetében a nemzetközi árak emelkednek mind az Oroszország elleni szankciók, mind a Fehéroroszország elleni embargó miatt. 

A nitrogénműtrágyák árcsökkenésének egyik fontos oka a március óta jelentősen esett gázárak: a legfontosabb európai indikátorár, a Földgáz EU Dutch TTF megawattóránkénti közel 230 euróról alig 100 euró alá esett március közepe óta. Ez jelentősen mérsékelte a nagy műtrágyagyártók költségeit is, akik aztán újra beindították a termelést. A műtrágyaárak azonban lassan követték a gázárakat.

A rendkívül gyenge euró lelassíthatja a nitrogénműtrágyák árcsökkenését, sőt már érzékelhető mérsékelt fordulat az árakban.

Elemzők szerint a csökkenő németországi műtrágyaárak fontos oka volt, hogy a nemzetközi kereslet meredek visszaesése miatt az exportárak hatalmas nyomás alá kerültek. A vásárlás iránti jelentős globális vonakodás egyik következménye az volt, hogy a nagy exportőrök – például Egyiptom és Algéria – csökkentették magas kiviteli vámjaikat, és az exportárak tovább estek. A piaci megfigyelők azonban úgy vélik, Oroszország 2023 közepéig meghosszabbíthatja az ammónium-nitrát és más műtrágyák exportkvótáit, vagyis az erről szóló rendelkezés nem jár le 2022. május végén. Ez pedig jelentősen korlátozza az esetleges áresést.