Az orosz erők vasárnap fokozták támadásukat az ukrán Szevierodonyeck város ellen, miután azt állították, hogy elfoglalták a közeli Lyman vasúti csomópontot - közölte a Reuters hírügynöség. Erre reagálva Kijev újabb felhívásokat tett közzé annak érdekébne, hogy a Nyugat nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállítson nekik mielőbb.

Az elmúlt napokban a Luhanszk és Donyeck régiókat magában foglaló kelet-ukrajnai Donbászban tapasztalt lassú, de folyamatos orosz előrehaladás arra utal, hogy az immár negyedik hónapja tartó háború  lendülete megváltozott. Úgy tűnik, hogy a megszálló erők közel állnak az egész luhanszki régió elfoglalásához, ami a Kreml egyik szerényebb háborús célja, miután az ukrán ellenállás miatt felhagyott a főváros, Kijev elleni támadással - írja a Reuters.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapatai és a szövetséges szeparatista erők teljes ellenőrzésük alatt tartják Lymant, a Donyeckben található Sziverszkij Donec folyótól nyugatra található vasúti csomópontot.

Volodimir Zelenszkij elnök egy késő esti videóbeszédében reményének adott hangot, hogy Ukrajna szövetségesei biztosítják a szükséges fegyvereket, hozzátéve, hogy "jó hírre" számít ezen a héten.

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében szombaton kijelentette, hogy ha Oroszországnak sikerülne átvennie ezeket a területeket, a Kreml valószínűleg "lényeges politikai vívmánynak" tekintené, amellyel igazolhatja invázióját az orosz nép felé.

Tegnap este Zelenszkij egy Ukrán vagyok feliratú fekete pólóban jelent meg és azt követelte, hogy a nyugati országok nyilvánítsák Oroszországok terrorista államá. Volodimir Zelenszkij szerint csak az európai államok együtt tudják legyőzni az Oroszország által hirdetett terrorpolitikát, és a jövő hét elején sorra kerülő Európai Tanács ülésén követelni fogja Oroszország terrorista államként való elismerését.