Összesen 8,1 milliárd eurós szerződést írt alá a Siemens hétfőn Egyiptomban, ez a német társaság 175 éves fennállásának  legnagyobb megrendelése – írja a DW. A keretszerződés szerint a Siemens 2000 kilométernyi gyorsvasút-hálózatot épít Egyiptomban, és 41 nagy sebességű motorvonatot, valamint 94 regionális szerelvényt, illetve 41 tehervonatot szállít le az észak-afrikai országnak, ahol a vasúthálózat fejlesztése keretében nyolc átrakodó állomást és teherraktárat is épít. A szerződés szerint a hálózat karbantartását is a német cég végzi az átadást követő 15 évben.

A tervek szerint a gyorsvasút-hálózaton mintegy 230 km/órás sebességgel közlekedhetnének a szerelvények 60 egyiptomi város között. Ezzel az ország lakosságának 90 százaléka számára elérhetővé válna a tömegközlekedés Egyiptomban. Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az aláírási ceremónián kijelentette: "ez egy új korszak kezdete Egyiptom, Afrika és a Közel-Kelet vasúti közlekedésében."

Fotó: AFP

Ha elkészül, az egyiptomi lesz a világ hatodik legnagyobb gyorsvasúti hálózata – mondta a Siemens vezérigazgatója. Roland Busch hozzátette: a Siemens két partnercéggel együttműködve végzi majd a beruházást, amelynek első állomása az a 660 kilométer hosszú vasútvonal lesz, amely a vörös-tengeri kikötővárost, Ain Szuhnát köti majd össze Egyiptom legnagyobb földközi-tengeri kikötőjével, Alexandriával. A második fázisban épülne az az 1100 kilométer gyorsvasút a Nílus mentén, amely Kairót Abu Szimba városával kötné össze. A harmadik fázisban épülne meg a Luxort Hurgadával összekötő, 225 kilométer hosszú vasútvonal.

Az építkezés a Siemens számításai szerint negyvenezer embernek adhat ideiglenesen munkát az észak-afrikai országban, és tartósan csaknem 7000 munkahelyet teremthet a kapcsolódó szektorokban. 

A Siemens részvények 2 százalékkal 124,2 euróra drágultak hétfőn a frankfurti tőzsdén a hírre.