Gazdasági sajátosságai miatt az Egyesült Királyság lehet a világ egyik legsebezhetőbb országa – állítja Mike Harris, a Cribstone Strategic Macro alapítója. A szakértő úgy véli, a fő problémát a rendkívül népszerű rövid futamidejű jelzáloghitelek okozzák, amelyeket a megugró miatt egyre nehezebben törlesztenek a háztartások.

Amíg az Egyesült Államokban és Európa legtöbb országában a hosszú futamidejű jelzáloghiteleket választják az ingatlanbefektetésekhez, addig a britek inkább öt évnél rövidebb kölcsönöket vesznek fel – mondta Harris, hozzátéve, hogy emellett a Bank of England (BoE) alapkamatával együtt mozgó, indexált jelzáloghitelek is kelendők.

A kamatlábat múlt csütörtökön idén már negyedszer emelte a BoE, ezúttal negyed százalékponttal 1 százalékra – ami a legmagasabb 2009 óta –, mivel az előrejelzések szerint 10,4 százalékos éves infláció várható, ami jóval meghaladja a jegybank hosszú távú 2 százalékos célját.

CREWE, ENGLAND - NOVEMBER 18: A close up of a Critchlow Estate Agents sold sign on November 18, 2020 in Crewe, Cheshire. The United Kingdom will continue to impose lockdown measures until December 2 in an attempt to curb transmissions of the coronavirus (COVID-19).  (Photo by Nathan Stirk/Getty Images) 1286371601
Fotó: Nathan Stirk / Getty Images

Hivatalos becslések szerint az átlagos háztartás éves energiaszámlája az áprilisi 1971 fontról októberre várhatóan 40 százalékkal, 2 759 fontra (1,24 millió forint) emelkedik. A ruházati cikkek és az élelmiszerek ára pedig akár több mint 8 százalékkal is nőhet a következő hónapokban.

Ugyanakkor a reálbérek ellentétes tendenciát mutatnak, 3,25 százalékkal csökkenhetnek, miközben a jelzáloghitel-felvevőknek több ezer fonttal többet kell fizetniük lakáshitelükért.

Harris adatkérésére a jegybank nem tudta megmondani, mekkora a két- valamint ötéves futamidejű hitelállomány. A UK Finance kereskedelmi szövetség szerint idén 1,5 millió fix kamatozású jelzáloghitel fut ki, és további 1,5 millió jövőre. Annyi ismert, hogy korábban a kétéves lejáratú jelzáloghitel volt népszerű, azonban a UK Finance szerint nőtt az ötéves szerződések iránti kereslet, 2021-ben a határozott idejű szerződések 50 százaléka ilyen időtartamú volt, míg 45 százalék kötött kétéves szerződést.

Mindeközben márciusban több mint öt éves rekordot döntött az új jelzáloghitelek effektív kamata – a ténylegesen fizetett kamatláb –, amely 14 bázisponttal 1,73 százalékra nőtt. A Hargreaves Lansdown befektetési szolgáltató megbízásából áprilisban kétezer brit felnőtt körében végzett felmérés szerint az emberek több mint egyharmada nehezen engedheti meg magának ezeket a többletköltségeket. A Cribstone alapítója bírálta a jegybanki vezetést, amiért nem tettek határozott lépéseket a háztartások megmentéséért, akár a futamidők meghosszabbításával.