Az Egyesült Államok lefoglalta egy orosz üzemeltetésű hajó iráni olajszállítmányát Görögország közelében – írja a Reuters. A rakományt egy másik hajó fedélzetén küldik Amerikába – állítja a hírügynökség három, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.

el-Fudzseira, 2021. augusztus 3.A libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű olajszállító tartályhajó az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába érkezik 2021. augusztus 3-án. Négy nappal korábban a hajót dróntámadás érte az Arab-tengeren a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre, amelynek során életét vesztette a hajó román nemzetiségű parancsnoka és a legénység egyik brit tagja. Izrael, Nagy-Britannia, Románia és az Egyesült Államok Iránt tette felelőssé a támadásért.MTI/EPA/Ali Haider
Fotó: Ali Haider / MTI/EPA

A görög hatóságok az uniós szankciók miatt a múlt hónapban Évia partjai közelében lefoglalták az iráni zászló alatt közlekedő Pegas nevű hajót, amelynek fedélzetén 19 orosz legénységi tag tartózkodott. Bár a hajót az Ukrajna elleni invázió miatt elrendelt szankciókra hivatkozva foglalták le, később mégis útjára engedték, ugyanis a tulajdonosok körüli szankciókkal kapcsolatban zavarok támadtak.

A március elsején Lanára átnevezett, május elseje óta iráni, korábban orosz zászló alatt közlekedő tartályhajó azóta is görög vizek közelében tartózkodott. A görög hajózási minisztérium egyik forrása csütörtökön azt mondta, az amerikai igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta Görögországot, hogy a hajó rakománya iráni olaj. A forrás szerint a rakományt átrakták egy másik hajóra, amelyet az Egyesült Államok bérelt.

Minderre azután került sor, hogy az Egyesült Államok szerdán szankciókat vezetett be az iráni Forradalmi Gárda egyik orosz támogatású pénzmosó és olajcsempész-hálózata ellen, miközben Washington megpróbálja feléleszteni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást. Bár az amerikai tisztviselők nem reagáltak a Reuters megkeresésére,

az olajszállítmány elkobzását megerősítette egy másik forrás is, aki azt is elmondta, hogy a rakományt a görög Dynacom hajózási társaság által üzemeltetett, libériai zászló alatt közlekedő Ice Energy tankhajóra rakodták át.

A Dynacom egyik forrása megerősítette a Reutersnek, hogy „az olaj átrakása folyamatban van a Dynacom Ice Energy nevű hajójára, amely ezután az Egyesült Államokba indul”.

Az iráni állami hírügynökség (IRNA) szerdán jelentette, hogy az iráni külügyminisztérium bekérette Görögország teheráni nagykövetségének ügyvivőjét a görög vizeken lefoglalt rakomány miatt. Görög kormánytisztviselők nem tudták megerősíteni az információt.