Miközben az próbál megszabadulni az orosz energiafüggőségtől, és megtiltani az olajimportot, Kína jó üzlet reményében fordult a moszkvai kormányhoz – értesült a Bloomberg. „Még mindig van lehetőség a készletek feltöltésére, és jó lehetőség lenne számunkra, ha kereskedelmi szempontból vonzó feltételekkel lehetne beszerezni az orosz olajat” – mondta a hírügynökségnek Jane Xie, az árupiaci adatszolgáltatással foglalkozó Kpler vezető iparági elemzője.
Peking nem ítélte el az ukrajnai inváziót, és 

a kínai finomítók folyamatosan vásárolják az orosz olajat, egyes szakértők szerint már egymilliárd hordónyit halmoztak fel belőle. 

6228932 24.04.2020 An oil tanker is seen at the oil loading terminal of the Sheskharis transshipment complex, in Novorossiysk, Russia. Vitaly Timkiv / Sputnik (Photo by Vitaly Timkiv / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Vitaly Timkiv / Sputnik via AFP

 

Az EU többet költene a megújuló energiára az orosz helyett

Az Európai Bizottság javaslata szerint a következő öt évben 210 milliárd euróra lenne szükség az orosz energiahordozók fokozatos kivezetésére és a zöldenergiára való átállás felgyorsítására.

Ezzel egyébként nincsenek egyedül, még több uniós tagállam, például Olaszország is fokozta a beszerzéseit, kihasználva az oroszok kínálta diszkontárakat. Kína az orosz olaj kedvéért az irániakat is háttérbe szorította, jelentős mértékben visszafogta az onnan származó importot. Ennek következtében majdnem negyvenmillió hordónyi iráni olaj várakozik tankerekben Ázsiában, és várja, hogy vevőt találjanak a szállítmányra. A Reuters beszámolója szerint mintegy Iránból indított húsz hajó vesztegel Szingapúr közelében, van, amelyik már február óta. 

„Oroszország az exportjának majdnem a felét képes átirányítani Délkelet-Ázsiába, elsősorban Kínába… 

és ez komoly potenciális veszélyt jelent az iráni kőolajkivitel számára” – mondta a hírügynökségnek Hamed Hosszeini, az Iráni Olaj-, Gáz- és Petrolkémiai Exportőrök Szövetségének igazgatótanácsi tagja.

144717697 Contract workers fit drill pipe sections on the drilling floor of an oil rig in the Salym oilfields, operated by Salym Petroleum Development NV, near Surgut, Russia, on Thursday, May 17, 2012. The Salym fields in western Siberia are operated jointly with Royal Dutch Shell Plc. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg via Getty Images
Fotó: Alexander Zemlianichenko / Bloomberg via Getty Images


Az ország számára ez különösen azért jelent problémát, mert a nyugati szankciók miatt az elmúlt években nagyrészt a kínai vevőkre támaszkodott, hogy fenntartsa a gazdaságát. Márciusban ágazati becslések szerint még napi 700–900 ezer hordó olajat exportáltak Kínába, de ez a szám áprilisban 200–250 ezerre esett vissza. Ezzel szemben Homayoun Falakshahi, a Kpler vezető elemzője szerint az ural típusú orosz olaj Kínába irányuló exportja több mint háromszorosára nőtt – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére életbe léptetett korlátozások miatt egyébként gyengül a kínai  
„Senki sem keresi már az iráni nyersolajat, mivel az orosz sokkal jobb minőségű és alacsonyabb áron kapható. 

Az iráni olajeladók komoly nyomás alatt vannak” – mondta egy kínai finomító kereskedője. Hozzátette, hogy a Kínába szállított ural típust hordónként kilencdolláros árengedménnyel adták el júniusi szállításra a brenthez képest, így az irániaknak hordókat 12–15 dolláros árengedményt kellett kínálni, hogy versenyezhessenek vele. Ráadásul az orosz olajat legálisan lehet kedvezményesen vásárolni, de az iráni olaj továbbra is szankciók hatálya alatt áll, így az emberek természetesen a könnyebb lehetőséget választják – idézett a Reuters egy európai kereskedőt.

Ha meghiúsulna az oroszok elleni uniós olajembargó, a brent jegyzése 65 dollárra eshetne vissza

Alaptalan tartja az uniós embargó miatt az olajpiacot markában tartó félelmet Simon Watkins brit energiapiaci szakújságíró, mivel szerint esélytelen a konszenzus létrejötte.

Az orosz olaj és finomított termékek más piacokra is áramlanak, különösen Indiába és az Egyesült Arab Emírségekbe. India március–április–májusban becslések szerint több mint harmincmillió hordónyi orosz olajat importál, ami a teljes 2021-es mennyiségnek több mint a kétszerese. Az Egyesült Arab Emírségekbe májusban várhatóan 2,5 millió hordónyi mennyiség érkezik, 125 százalékkal több, mint áprilisban.

Venezuela pótolhatja az orosz olajat

Hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülhet Nicolás Maduro rezsimje és a vele szemben álló ellenzék, míg az Egyesült Államok a szankciók enyhítésével segíthet abban, hogy ezek a megbeszélések zökkenőmentesen haladjanak.