Hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülhet Nicolas Maduro rezsimje és a vele szemben álló ellenzék, míg az Egyesült Államok a szankciók enyhítésével segíthet abban, hogy ezek a megbeszélések zökkenőmentesen haladjanak – írja az International Business Times.

A hírek szerint Joe Biden kormánya engedélyezte az országban a továbbra is kitartó Chevron számára, hogy tárgyalásokba kezdjen a venezuelai állami olajvállalattal, a PDVSA-val a kitermelés lehetséges növeléséről, ugyanakkor megállapodást egyelőre nem köthet. Ugyanis a szankciók további lazítása a szemben álló felek közti tárgyalások alakulásától függ.

Az Egyesült Államok a tervek szerint addig is eltávolíthatja a szankciós listájáról Eric Malpicát, a PDVSA egykori tisztségviselőjét, az ország first ladyjének unokaöccsét.

A motorcycle passes in front of an oil-themed mural in Caracas, Venezuela on May 9, 2022. (Photo by Javier Campos/NurPhoto) (Photo by Javier Campos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Javier Campos / NurPhoto via AFP

 

Amerikai tisztviselők szerint a lépést a venezuelai ellenzékkel is egyeztették, miután márciusban amerikai delegáció járt Caracasban, aminek eredményeként két amerikai állampolgárt is szabadon engedett a Maduro-rezsim. Maga az ország vezetője kérte a Malpicával szembeni intézkedések feloldását.

Maduro ekkor fejezte ki hajlandóságát arra, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön az ellenzékkel Mexikóban, miután a megbeszéléseket tavaly októberben megszakította. Az Egyesült Államok – mely a 2018-as választások győzteseként az ellenzéki Juan Guaidót ismerte el – ragaszkodik hozzá, hogy a szankciók jelentős csökkentése csak ezen tárgyalások előrehaladásával lehetséges.

A Chevron, mely a kormány engedélyének köszönhetően továbbra is rendelkezhet eszközökkel az országban – még ha azokat nem is termelheti ki – régóta lobbizik azért, hogy a szankciókat oldják fel a latin-amerikai országgal szemben,

de az ukrajnai háborút megelőzően kevés sikerrel járt. Az amerikai olajcég azt ígéri, hogy rövid időn belül képes lenne napi 800 ezer hordóval növelni a termelést az országban, és azzal érvel, hogy bár a kilencvenes években napi 3,2 millió hordót termelő Venezuelában az intézkedések eredményeként 2020-ra ennek a tizedére esett a felhozatal, azóta különböző átláthatatlan hátterű cégek segítségével több mint a duplájára nőtt a termelés, bizonyítva azt, hogy mára már a szankciók nem működnek.

A Chevron szerint hiba lenne Oroszország és Kína karjaiba lökni a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező országot, és szeretné saját, évtizedes jó viszonyát kihasználni a rezsimmel. Az orosz olaj elapadása pedig megadta a lehetőséget arra, hogy ismét próbálkozzon azzal, hogy jelentős termelést folytasson az országban, noha 2020-ban már 2,6 milliárd dollárnyi veszteséget írt le ottani tulajdonával kapcsolatban – olvasható a The Wall Street Journal összeállításában.