A március végével záródott három hónapban az EU gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a három hónappal korábbi 0,5-es bővülés után. Az eurózóna GDP-je a tavalyi negyedik negyedévhez hasonlóan 0,3 százalékkal nőtt.

Szűkebb körben, a G7-ek gazdasága 0,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző három hónap 1,2-es emelkedése után. Ezen belül az Egyesült Államok GDP-je 0,4 százalékkal csökkent (a negyedik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt), Japáné 0,2 százalékkal esett (0,9), ugyanúgy, mint Olaszországé (+0,7) – áll az OECD honlapján. Németország volt az egyetlen G7-állam, amelynek javult a gazdasági helyzete: GDP-je 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,3-es visszaesés után.

OECD European members from space on planet Earth at night with bright city lights. Detailed plastic planet surface with real mountains. 3D illustration. Elements of this image furnished by NASA.
Fotó: Shutterstock

A még nem végleges adatok szerint az összes OECD-ország közül negyedéves összevetésben a legjelentősebb gazdasági növekedést Portugália és Ausztria érte el, 2,6, illetve 2,5 százalékkal. 

A harmadik legnagyobb növekedést, 2,1 százalékosat Magyarországon, illetve Lettországban jegyezték fel.

Az OECD-országok GDP-je az első negyedévben 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami szintén lassulás a tavalyi utolsó negyedévi éves szintű 4,9-es bővüléshez képest.