London visszautasította az javaslatait a kilépési megállapodás részeként aláírt északír protokollal kapcsolatban, és ismét azzal fenyeget, hogy egyoldalú lépéseket tesz az ügyben. Az egyezségnek köszönhetően sikerült megőrizni a békét azzal, hogy nem létesült fizikai határ az Ír-sziget két része között, valamint az egységes európai piacot is, miután az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból.

Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP) leader, Jeffrey Donaldson (front row 2R) poses with members of his Assembly team before speaking at a press conference at Parliament buildings, in Stormont, Belfast, on May 9, 2022. - UK Northern Ireland Secretary Brandon Lewis called on all parties in the province to form a new power-sharing government in Belfast, after historic elections and despite unresolved Brexit disputes. All five main political parties were due to meet Lewis, on May 9, 2022 for talks at the devolved legislature in Belfast, on their first day back in the job since Sinn Fein won May 5 vote. (Photo by PAUL FAITH / AFP)
Fotó: PAUL FAITH / AFP


Bár a megállapodást Boris Johnson írta alá, a konzervatív kormány hónapok óta fenyeget annak felrúgásával. Az egyezség értelmében ugyanis a vámhatár áthelyeződött az Ír-tengerre, vagyis London szerint veszélyezteti az Egyesült Királyság egységét. 

A helyzetet politikai problémák tovább bonyolítják. 

Egyrészt a londoni kormány körüli botrányok, másrészt az, hogy Észak-Írországban a sziget egyesítését célja közé kitűző Sinn Féin nyerte meg a választást, a második helyre szorítva az unionisták legerősebb erejét, a Demokratikus Unionista Pártot (DUP). A békét megteremtő nagypénteki megállapodás értelmében azonban a helyi kormányzat csak akkor működőképes, ha mind a két fél kijelöli az első minisztert, illetve annak a helyettesét – erre pedig a DUP nem hajlandó egészen addig, amíg a brit kormány nem talál megoldást az északír protokollra.


Brüsszel többször határozottan tudatta Londonnal, hogy a megállapodás újratárgyalásáról szó sem lehet, hajlandó azonban annak a finomítására annak érdekében, hogy a végrehajtása minél zökkenőmentesebb legyen. 

LONDON, ENGLAND - MAY 11: Pro Europe Brexit protester in Parliament Square on May 11, 2022 in London, England. British Prime Minister Boris Johnson has renewed warnings that he would be prepared to override parts of the Northern Ireland Protocol, rather than jeopardising the Good Friday agreement, as talks with the EU over food checks are due to restart. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images) 1396667532
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

A legutóbbi javaslat a vámellenőrzések enyhítését ajánlotta, ez azonban Liz Truss külügyminiszter szerint az „alapproblémát” nem orvosolja, sőt „bizonyos esetekben hátrafelé visz bennünket”. „Az árak emelkednek, a kereskedelmet fennakadások zavarják, Észak-Írországban az emberek más törvények alá tartoznak és másféleképpen adóznak, mint az ország többi részén” – emlékeztetett közleményében. Truss szerint a kormány tárgyalásos megállapodást szeretett volna, de „nem fog elriadni” az egyoldalú lépések meghozatalától sem, ha ez nem lehetséges.
Nem tudni, mennyire megalapozott a külügyminiszter fenyegetése. Korábban arról volt szó, hogy a kormány beterjeszt egy törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén a miniszterek saját hatáskörükben dönthetnének úgy, hogy nem veszik figyelembe a protokollt. Ez a javaslat azonban nem szerepel a kormány törvényhozási tervei között, amelyet a héten terjesztettek be. Ráadásul még kormányzati körökben sem ért mindenki egyet ezzel a megközelítéssel. A Reuters ezzel kapcsolatban Simon Hoare-t, a parlament északír ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökét idézte, aki szerint „egyetlen tiszteletreméltó ország sem léphet egyoldalúan egy egyezmény keretében”.