Komoly csokrot gyűjtött össze a Bloomberg hírügynökség a Jerome Powell amerikai jegybankelnökre volt kollégáitól záporozó kritikákból, ekkora össztűzre legutóbb az 1970-es években került sor. Elkésett és lassú a szerdán második epizódjához érkezett kamatemelési sorozat, az infláció elleni harc emiatt nem csak lelassítja az amerikai gazdaságot, hanem recesszióba dönti - állítják a jegybankárok.

Chair of the Federal Reserve Jerome Powell appears before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing on the CARES Act, at the Hart Senate Office Building on September 28, 2021 in Washington, DC. - The hearing will examine the effects and results of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, also known as the CARES ACT. (Photo by Matt McClain / POOL / AFP)
Fotó: MATT MCCLAIN / AFP

Mindez kevés vigasz az eurónak - és a hozzá integrálódott közép-európai devizáknak -, hiszen az Európai Központi Bank (EKB)- eddig arra hivatkozva, hogy Európában más okokból szökött fel az infláció, mint Amerikában - még mindig csak kacérkodik a kamatemelések megkezdésével. 

Az euró továbbra is az ötéves mélypontok régiójában, 1,05-höz közel forog a dollár ellenében. Némi átmeneti könnyebbséget hozott az egységes valuta és a közép-európaiak számára, hogy szerdán Powell kiábrándította azokat, akik 50 helyett 75 bázispontos egyszeri kamatemeléseket reméltek, majd a napokban több EKB-döntéshozó is úgy nyilatkozott, hogy már a nyáron meg kell kezdeni a kamatszigorítást, hogy mérséklődjék az inflációs láz.

Vica versa, az európaiak baja Powell megítélésén sem segít, hiába erős a dollár.

Richard Clarida, aki januárig Fed-alelnök volt, a héten úgy nyilatkozott, hogy a kamatoknak magasabbra kell emelkednie, mint a Fed sugallja, erősebben taposva a gazdaság fékére. 

Randall Quarles, aki októberig volt alelnök, egyenesen azt mondta ki, hogy már szeptemberben el kellett volna kezdeni az infláció elleni küzdelmet, ehelyett most a Fednek azzal kell szembenéznie, hogy az infláció leküzdése csak recesszió árán lesz lehetséges.

A belső gazdasági szorítások mellett az amerikaiaknak kedvezőtlen világgazdasági szelekkel is szembe kell nézniük, hiába az Európai Unió szomszédságában és az Egyesült Államoktól távol dúl háború. Az inga vadul belengett, és kérészéletű lehet a Fed szigorítása - figyelmeztetett Pozsár Zoltán, a Credit Suisse amerikai vezető elemzője, és főként a háború miatt kialakult globális felfordulás következtében a Fed már a jövő nyáron újra kénytelen lesz megkezdeni a gazdaságtámogató lazítást. 

Powell kritikusai szerint a késlekedés miatt a következő egy év sem lesz kéjutazás. Recessziót jósol Alan Binder - aki Alan Greenspan Fed-főnök idejében volt alelnök -, és William Dudley is, aki korábban a New York-i Fedet vezette. Robert Barro, a Harvardi Egyetem közgazdásza szerint - amint a Bloomberg idézi - a Powellt érő tűzre nem volt példa az 1970-es évek óta, amikor az infláció Arthur Burns és G. William Miller vezetése idején meghaladta a 10 százalékot. 

Ez egy saját maguk okozta probléma

- mondta a Bloomberg TV-nek Charles Prosser, a philadelphiai Fed volt elnöke.

Nem tudom, hol volt ez a Powell 12, vagy 18 hónappal ezelőtt

- tette hozzá rosszmájúan.

A perpatvarnak politikai dimenziója is van, a bizonytalankodást az is okozhatta - legalábbis például az igazán bennfentesnek számítható Quarles ezt mondja, bár ő maga soha nem partizánkodott a szavazataiban -, hogy Joe Biden amerikai elnök sokáig nem tisztázta, tervez-e változást a Fed élén. Amikor már igen, és kiderült, hogy a republikánus Powell maradhat Fed-elnök a demokrata adminisztráció alatt is, törvényhozási megjelenései során Powell viszonylag kevés kritikát kapott az infláció kezeléséért, és jelenleg már 8,5 százalékos éves drágulási rátánál jár Amerika. 

A zűrzavar ellenére a szenátus előreláthatóan nagy többséggel újraválasztja a Fed élére Jerome Powellt. Hibáját a Fed a szigorítás megkezdésével elismerte, de az amerikai gazdaság a félelmek szerint kényszerpályára kerülhetett.