Komoly csokrot gyűjtött össze a Bloomberg hírügynökség a Jerome Powell amerikai jegybankelnökre volt kollégáitól záporozó kritikákból, ekkora össztűzre legutóbb az 1970-es években került sor. Elkésett és lassú a szerdán második epizódjához érkezett kamatemelési sorozat, az elleni harc emiatt nem csak lelassítja az amerikai gazdaságot, hanem recesszióba dönti - állítják a jegybankárok.

Chair of the Federal Reserve Jerome Powell appears before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing on the CARES Act, at the Hart Senate Office Building on September 28, 2021 in Washington, DC. - The hearing will examine the effects and results of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, also known as the CARES ACT. (Photo by Matt McClain / POOL / AFP)
Fotó: MATT MCCLAIN / AFP

Mindez kevés vigasz az eurónak - és a hozzá integrálódott közép-európai devizáknak -, hiszen az Európai Központi Bank (EKB)- eddig arra hivatkozva, hogy Európában más okokból szökött fel az infláció, mint Amerikában - még mindig csak kacérkodik a kamatemelések megkezdésével. 

Az euró továbbra is az ötéves mélypontok régiójában, 1,05-höz közel forog a dollár ellenében. Némi átmeneti könnyebbséget hozott az egységes valuta és a közép-európaiak számára, hogy szerdán Powell kiábrándította azokat, akik 50 helyett 75 bázispontos egyszeri kamatemeléseket reméltek, majd a napokban több EKB-döntéshozó is úgy nyilatkozott, hogy már a nyáron meg kell kezdeni a kamatszigorítást, hogy mérséklődjék az inflációs láz.

Vica versa, az európaiak baja Powell megítélésén sem segít, hiába erős a dollár.

Richard Clarida, aki januárig Fed-alelnök volt, a héten úgy nyilatkozott, hogy a kamatoknak magasabbra kell emelkednie, mint a Fed sugallja, erősebben taposva a gazdaság fékére. 

Randall Quarles, aki októberig volt alelnök, egyenesen azt mondta ki, hogy már szeptemberben el kellett volna kezdeni az infláció elleni küzdelmet, ehelyett most a Fednek azzal kell szembenéznie, hogy az infláció leküzdése csak árán lesz lehetséges.

A belső gazdasági szorítások mellett az amerikaiaknak kedvezőtlen világgazdasági szelekkel is szembe kell nézniük, hiába az szomszédságában és az Egyesült Államoktól távol dúl háború. Az inga vadul belengett, és kérészéletű lehet a Fed szigorítása - figyelmeztetett Pozsár Zoltán, a Credit Suisse amerikai vezető elemzője, és főként a háború miatt kialakult globális felfordulás következtében a Fed már a jövő nyáron újra kénytelen lesz megkezdeni a gazdaságtámogató lazítást. 

Powell kritikusai szerint a késlekedés miatt a következő egy év sem lesz kéjutazás. Recessziót jósol Alan Binder - aki Alan Greenspan Fed-főnök idejében volt alelnök -, és William Dudley is, aki korábban a New York-i Fedet vezette. Robert Barro, a Harvardi Egyetem közgazdásza szerint - amint a Bloomberg idézi - a Powellt érő tűzre nem volt példa az 1970-es évek óta, amikor az infláció Arthur Burns és G. William Miller vezetése idején meghaladta a 10 százalékot. 

Ez egy saját maguk okozta probléma

- mondta a Bloomberg TV-nek Charles Prosser, a philadelphiai Fed volt elnöke.

Nem tudom, hol volt ez a Powell 12, vagy 18 hónappal ezelőtt

- tette hozzá rosszmájúan.

A perpatvarnak politikai dimenziója is van, a bizonytalankodást az is okozhatta - legalábbis például az igazán bennfentesnek számítható Quarles ezt mondja, bár ő maga soha nem partizánkodott a szavazataiban -, hogy Joe Biden amerikai elnök sokáig nem tisztázta, tervez-e változást a Fed élén. Amikor már igen, és kiderült, hogy a republikánus Powell maradhat Fed-elnök a demokrata adminisztráció alatt is, törvényhozási megjelenései során Powell viszonylag kevés kritikát kapott az infláció kezeléséért, és jelenleg már 8,5 százalékos éves drágulási rátánál jár Amerika. 

A zűrzavar ellenére a szenátus előreláthatóan nagy többséggel újraválasztja a Fed élére Jerome Powellt. Hibáját a Fed a szigorítás megkezdésével elismerte, de az amerikai gazdaság a félelmek szerint kényszerpályára kerülhetett.