Az újlakás-árak havi értéke éves szinten először esett vissza Kínában 2015 novembere óta, jelezve, hogy az ország ingatlanpiaca továbbra sem hagyta maga mögött a nehézségeket – írja a The Wall Street Journal.

A 70 jelentős város adatai alapján számított átlag áprilisban ugyan csupán 0,11 százalékos csökkenést jelez éves szinten a lap által az ország statisztikai hivatala által szerdán közzétett áprilisi adatokon alapuló számításai szerint, ugyanakkor a visszaesés mértéke az előző hónaphoz képest már nagyobb, 0,3 százalékos a csökkenés mértéke. Márciusban éves szinten még 0,66 százalékos növekedést mértek, viszont havi szinten már akkor is csökkenés volt tapasztalható, igaz, akkor csak 0,07 százalék volt a visszaesés. 

Ugyanakkor a kínai mélyebb problémáit jelzi, hogy az újlakás-árak már 8. hónapja alacsonyabbak az előző havi átlagnál.

KUNMING, CHINA - MARCH 1: A view of the internal structure of cylindrical building in Kunming, China on March 1, 2022. Consisting of 20 floors, the building is made in the form of a 360-degree cylinder and has a garden courtyard located on the sixth floor. Surrounded by buildings the sky is compressed into a circle, such as "sitting on a well and watching the sky". Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Stringer / Anadolu Agency via AFP

Az újlakás-árak alakulása azonban nem egyenletesen alakul a hatalmas országban, így a 70-ből 30 városban még nőttek az árak április folyamán, ám ez gyengébb, mint a márciusban még 40 városban tapasztalható növekedés. Az ország statisztikai hivatala szerint a csökkenés főként a szegényebb és kisebb városokat jellemezte.

Mindenesetre a számok azt sugallják, hogy a Peking által tett erőfeszítések még nem voltak képesek fordítani a szektor szerencséjén, miután az számos nehézséggel került szembe az elmúlt hónapok során. A vezetés támogatások nyújtásával és a jelzáloghitel-kamatok csökkentésével igyekezett növelni a vásárlási kedvet. Vasárnap a központi bank további kamatmérséklést engedélyezett az első lakásukat vásárlók számára.

A kínai gazdaság egyes becslések szerint negyedéért felelős ingatlanszektor visszaesésének megállítására ezért szakértők szerint további intézkedések szükségesek, különben az árak tovább csökkenhetnek. A folyamatot a pekingi vezetés azon lépései indították el, melyek a spekulációt igyekeztek kordában tartani és az ingatlanfejlesztők elé állítottak hitelfelvételi korlátokat. Ez a drágulást ugyan képes is volt megzabolázni, ám több fejlesztőt a csőd szélére sodort, és megrengette a lakosságban az ingatlanokat biztos befektetésnek tartó hitet.

További problémákat vetett fel az ország zéró Covid-politikája, valamint az azzal járó lezárások. 

A márciusban Sanghajban kezdődött korlátozások hétfőn a Nomura elemzői szerint 38 városban 271 millió embert érintettek. Mindezek hatására a hajdan – egy éve még buborék kialakulására figyelmeztettek a jegybankárok – száguldó iparág mára a növekedést visszahúzó tényezővé vált.

A szerdán közzétett adatok ugyanakkor nem váratlanok, hiszen bár a hivatalos adatok mindeddig éves szinten növekedést jeleztek, az ingatlanfejlesztők negyedéves jelentéseiből már kirajzolódott a visszaesés. Hétfőn pedig az újlakás-építések kezdetének 44, az újlakás-értékesítések 47 százalékos csökkenését jelentette Kína az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken az ország központi bankja pedig a jelzáloghitelek iránti igény 9 milliárd dollárnyi visszaeséséről számolt be. A Goldman Sachs szerdán az ügyfeleinek arról beszélt, hogy az ingatlanszektor továbbra sincs kint a vízből, az a következő negyedévek során továbbra is korlátozhatja a növekedési ütemet.