Háromszáz bázisponttal 11 százalékra engedte le irányadó kamatát rendkívüli ülésén az orosz jegybank, hogy segítse a háború megrázta gazdaságot. Az újabb csökkentés ténye nem meglepető, de a lazítás nagyobb, mint a legtöbb elemző gondolta, és így már összesen 9 százalékponttal csökkent az orosz kamat április 8 óta.

ILLUSTRATION - 07 April 2022, Bavaria, Kaufbeuren: The Russian word for ruble can be read on various ruble banknotes. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz jegybank szembemegy a nemzetközi trenddel: a felszökő inflációval szembesülve sok jegybank már tavaly elkezdte emelni kamatait, a Federal Reserve márciusban, az Európai Központi Bank júliusi kezdést jelzett, és néhány órával a döntés előtt negyed százalékponttal 1,75 százalékra emelte alapkamatát a dél-koreai központi bank.

Moszkva mindazonáltal nincs egyedül:

a japán jegybank rendületlenül őrzi negatív kamatát, miközben Kína – ahol Japánhoz hasonlóan sokkal alacsonyabb az mint Európában és Amerikában – óvatosan kamatot nyeseget, hogy ellensúlyozza gazdasága lelassulását.

 Tavaly még politikai nyomásra kamatot csökkentgetett a török jegybank is, de ezzel leálltak, mert a líra árfolyama összeomlott, az infláció pedig már a 70 százalékot döngeti. A bank csütörtök délutáni ülésén sem várható kamatváltozás.

Az orosz jegybank jobban tart a gazdaság elkerülhetetlen visszaesésétől, mint az infláció elszabadulásától, bár az éves ráta áprilisban elérte a 17,8 százalékot.

 A rubel árfolyama zuhant, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát februárban, azóta azonban 110 környékéről 60 környékére erősödött a dollár ellenében, csökkentve az inflációs nyomást, és ehhez hozzájárult a háztartási és üzleti inflációs várakozások csökkenése is a bank közleménye szerint.

A heti mérések tanúsága szerint az éves infláció 17,5 százalékra csökkent, és úgy tűnik, még gyorsabban lassul, mint a jegybank áprilisban előrejelezte. A bank szerint jövőre 5-7 százalék közé enyhül az infláció és 2024-ben 4 százalékra.

Előre tekintve, az orosz jegybank

a célhoz viszonyított aktuális és a várt inflációs dinamikát veszi figyelembe, illetve a belső és külső feltételek keltette kockázatokat és a pénzügyi piacok reakcióját, és nyitva tartja az irányadó kamat csökkentésének lehetőségét következő ülésein

– írta a közlemény.  

Az orosz kormány a GDP 8 százalék körüli visszaesésére számít az idén, de a közgazdászok közt akadnak ennél sokkal durvább gazdasági veszteséget mutató becslések is.