Már nem kószálhatnak szabadon és a napfényt sem láthatják a bio- és szabadtartású tojótyúkok, miután néhány amerikai és európai gazdálkodó átmenetileg benn tartja állományát a madárinfluenza kitörése miatt. A váltás meglepheti a vásárlókat, akik eddig inkább kifizették a magasabb összeget a speciális tojásokért, annak a tudatában, hogy azok jó körülmények között tartott tyúkoktól származnak, amelyek szabadabban mozoghatnak, mint nagyüzemben tojó társaik.

Az Egyesült Államokban a történelem második legnagyobb madárinfluenza-járványa tombol, az idén már több mint 35 millió madár pusztult el. Franciaországban is súlyos az influenza, csaknem 16 millió állat hullott el, miközben a fertőzések a brit, olasz és spanyol csirkéket is tizedelik.

Az amerikai felügyelők szerint a kiskereskedőknek és a tojásgyártó cégeknek tájékoztatniuk kell a vásárlókat arról, hogy benn tartják az állatokat, hiszen a fogyasztók eszerint tudják mérlegelni, hogy a rekordmértékben inflálódó árak mellett megéri-e továbbra is a drágább tojást választani. A kormánytisztviselők szerint a madarak benn tartása egyelőre a legbiztonságosabb, hiszen egyetlen madárinfluenza-eset képes elvinni teljes állományokat. A vírus embert is megfertőzhet, bár a szakértők szerint ennek alacsony a kockázata.

Franciaországban, ahol a kormány november óta ideiglenesen előírta a gazdálkodóknak, hogy kötelesek zárt térben tartani a csirkéket, a Reuters ellenőrzései szerint egyes kiskereskedők megszegik azt a kötelezettséget, hogy egyértelmű tájékoztatást adjanak erről a fogyasztóknak.

Josephine Barit, egy kis párizsi bolt vásárlója szerint semmi jel nem utalt arra, hogy a tyúkokat bezárták volna.

Szóval ez már nem is igazán szabadtartás? Gondolom, a madárinfluenza miatt nincs más választás, de legalább szólhattak volna.

Az állatorvosok szerint a szabadban élő baromfik különösen ki vannak téve a madárinfluenza-fertőzésnek, mivel a vándormadarak terjesztik a betegséget, és az elhullajtott tolluktól vagy ürüléküktől könnyen megfertőződhetnek. Azonban számos fogyasztó meglehetősen elégedetlen a tartási körülményekkel.

A nap végén még mindig ki kell fizetni a szabadtartású vagy a biotojások árát, amikor a szárnyasok valójában sosem látták az eget– sérelmezte Marc Dossem, egy nagy párizsi szupermarket vásárlója.

Az uniós és a brit forgalmazási szabványok lehetővé teszik a szabadtartásban tartott tojótyúkok 16 hétig történő bezárását anélkül, hogy tájékoztatni kelljen a vásárlókat. Ugyanakkor Nagy-Britanniában átmenetileg fel kellett címkézni az amúgy szabadtartású tyúkoktól származó tojásokat, májustól pedig ismét kimehetnek a szabadba az állatok.

Spanyolországban a tyúkokat zárt térben kell tartani az ország speciális kockázati és megfigyelési területein – ismertette María del Mar Fernández, a Tojás- és Tojástermékek Szakmaközi Szervezetének (ASEPRHU) spanyol vezetője. Hozzátette, hogy vannak országok, ahol hónapok óta nincsen valódi szabadtartású tojás.

A kiengedést megtiltó beszállítók között van a Pete and Gerry’s, az Egyesült Államok vezető bio-, szabadtartású és legelőn nevelt tojásgyártója.

Folyamatosan értékeljük a kockázatokat, és a lehető leghamarabb kiküldjük a tyúkokat a napsütésre – mondta a Pete and Gerry’s.

Egyes európai termelők a kockázatok ellenére azonban ellenállnak a baromfi elzárására vonatkozó utasításoknak.

A tojótyúkok meglehetősen agresszívvá válhatnak, ezért mindennap kiengedjük egy kicsit őket, különben megölnék egymást– mondta Emilie Ravalli, egy nyugat-franciaországi biofarm vezetője.