A pakisztáni tőzsdeindexek és a deviza is erősödött pénteken abban a reményben, hogy az ország végül mégis hozzájuthat a Nemzetköz Valutaalap (IMF) által még 2019-ben megítélt hatmilliárd dolláros hitelcsomaghoz. 

A kormány ugyanis teljesítette az IMF feltételeit: megszüntette az üzemanyagok árának három hónapja elrendelt befagyasztását, és literenként harminc rúpiával megemelte az árakat.

 (Egy pakisztáni rúpia 1,84 forint.) 

Pakistan’s president approves dissolution of National Assembly
Imran Hán volt miniszterelnök ugyanis a hét közepén hat napot adott utódjának arra, hogy bejelentse a választás időpontját, különben tömegtüntetésekkel kell szembenéznie. 
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Sehbaz Sarif másfél hónapja hivatalban lévő kabinetje eddig vonakodott ennek a lépésnek a megtételétől, mert tartottak attól, hogy komoly politikai következményei lesznek a következő választáson, amelyet a törvények szerint 2023 októberéig kell megrendezni. A politikai következmények pedig elkerülhetetlenek, miután nem biztos, hogy a kormánynak lesz ennyi ideje. Imran Hán volt miniszterelnök ugyanis a hét közepén hat napot adott utódjának arra, hogy bejelentse a választás időpontját, különben tömegtüntetésekkel kell szembenéznie. 

Egyúttal azzal vádolta meg a kormányt, hogy rosszul irányítja a gazdaságot, és káoszba taszítja Pakisztánt.
Han élesen bírálta az üzemanyagár emelését is, amely szerinte a legnagyobb az ország történetében. „A hozzá nem értő és érzéketlen kormány nem követte az Oroszországgal kötött megállapodásunkat a 30 százalékkal olcsóbb olajról" – írta a Twitteren. Emlékezetes, hogy Han éppen az ukrajnai orosz invázió kezdetén tárgyalt energetikai kérdésekről Moszkvában. Kormányfősége utolsó napjaiban döntött az üzemanyag állami támogatásáról, hogy enyhítse az hatásait, de az IMF szerint ezzel eltért a 2019-es megállapodásban foglaltaktól. 

A volt pakisztáni miniszterelnök, Imran Hán a héten megmozdulást hirdetett Iszlámábádba, mire a rendőrség lezárta a fővárosba vezető összes főbb utat. A tiltakozók több akadályt leromboltak, és összecsaptak a rendőrökkel is. A biztonsági erők az oszlatás során könnygázt is bevetettek, és többeket őrizetbe vettek.
Fotó: Angela Weiss / AFP

A fogyasztói árak áprilisban 13,4 százalékkal nőttek Pakisztánban az egy évvel korábbihoz képest, és a központi bank figyelmeztetett, hogy rövid távon felgyorsul az infláció, ha megszüntetik az üzemanyagok állami szubvencióját, ami egyébként havi hatszázmillió dollárjába került a költségvetésnek.
Hán a héten már megmozdulást hirdetett Iszlámábádba, mire a rendőrség lezárta a fővárosba vezető összes főbb utat. A tiltakozók több akadályt leromboltak, és összecsaptak a rendőrökkel is. A biztonsági erők az oszlatás során könnygázt is bevetettek, és többeket őrizetbe vettek.