Németország legnagyobb gázimportőre, az Uniper a berlini kormánnyal állami támogatás igénybevételéről tárgyal – írta a Westdeutscher Rundfunk online portálja. A düsseldorfi székhelyű energiavállalat pénzügyi stabilizálásához, úgy tűnik, elkerülhetetlen az állami beavatkozás.

Bierwang natural gas storage facility in the Muehldorf am Inn district. Worker at work-close a valve. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Hoermann / dpa Picture-Alliance via AFP

A megrendelt gázmennyiségnek csak mintegy 40 százaléka érkezik Oroszországból június 16. óta – jelentette be a vállalat. Ahhoz viszont, hogy a nagy fogyasztók, például a városi közművek és az ipari vállalatok ellátása zavartalanul folytatódhasson, a hiányzó mennyiséget magas áron, máshonnan kell beszerezniük. Ez pedig hatalmas és egyre nagyobb veszteséget okoz a vállalat számára.

Az ügyben megszólalt az Uniper üzemi tanácsának elnöke, egyben a cég felügyelőbizottsági tagja, Harald Seegatz is, aki úgy gondolja, hogy az államnak részesedést kellene szereznie a vállalatban. "Ha Németország számára rendszerszinten fontosak vagyunk, akkor meg kell segítenie bennünket” - mondta. "A helyzet drámai” – tette hozzá. A hírre a vállalat részvényárfolyama napközben több mint 20 százalékkal zuhant.

Ismét felfelé mozdult az európai földgáz ára a visszafogottabb orosz kínálat miatt

Több országban is azt kérik a kormányok a fogyasztóktól, hogy fogják vissza a gázfogyasztásukat.

Jóllehet az Uniper nem közölt pénzügyi részleteket, a gáz beszerzési ára tavaly óta a hatszorosára emelkedett. A cég ugyanakkor korábban megkötött szerződései miatt a drágulást nem képes vevőire áthárítani. A nyereségvárakozásukat mindenesetre törölték, és annyit mondtak, hogy az első félévben "jelentős" visszaesést szenvedtek el. Az előző évben még nettó 485 millió eurós nyereséget ért el a társaság.

Az Eon Csoportból kivált energiamulti sokáig abban bízott, hogy a Gazprommal évtizedek alatt kialakult gyümölcsöző üzleti kapcsolatai ezúttal is megóvják. A konszern elődvállalata, az esseni székhelyű Ruhrgas ugyanis az 1970-es évek óta ˜– még a hidegháború csúcspontján is – megszakítás nélkül importált földgázt Oroszországból.

Ha a közeljövőben nem érkezik több gáz Oroszországból, az nemcsak az Unipernek okoz probléánt. Az Uniper tudniillik egymaga felel Németország szükségletének egyharmadáért, és hozzá tartozik a legtöbb földalatti gáztároló is. A kérdés most már az, hogy a július 11-től tervezett karbantartás miatt mintegy 10 napra leálló Északi Áramlat-1-et a javítás után érdemes-e újraindítani. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szerint a választ egyelőre nem lehet tudni.

Habeck minisztériuma ezért megkezdte a tárgyalásokat az Uniperrel – erősítette meg egy szóvivő. Az esetleges állami támogatásként szóba jöhetnek a KfW állami tulajdonú fejlesztési bank magasabb összegű hitelei éppúgy, mint a különböző garanciák és biztosítékok, sőt az állam tulajdonosként is beszállhat a cégbe. A vállalat többször hangsúlyozta, hogy tevékenysége rendszerszintű jelentőségű Németország, sőt egész Európa gázellátása szempontjából.

„Noha a csoport Norvégiából, Hollandiából, Azerbajdzsánból és más országokból is szerez be gázt, jelenleg Németország ellátásbiztonsága az oroszországi gázszállításoktól függ" – figyelmeztetett Klaus-Dieter Maubach, a vállalat vezérigazgatója a május közepén tartott közgyűlésen.

Az Uniper fő tulajdonosa jelenleg a Fortum energiaipari vállalat, amelyben a finn állam többségi részesedéssel rendelkezik. Az Uniper összesen 11,5 ezer embert foglalkoztat, ebből közel ötezret Németországban.