A benchmark határidős jegyzések 5,2 százalékos drágulást mutattak a földgáz esetében, miután Németország, Ausztria, Hollandia és Olaszország is jelezte, hogy a vártnál kevesebb földgázt kaptak Oroszországból - írta meg a Bloomberg. Az államok keresik az alternatív energiaforrásokat a földgáz kiváltására és olyan hírek is érkeztek, hogy

a megoldást a szén jelentheti.

A fosszilis energiaforrások közül a szén a leginkább káros a környezetre, így Európában általában a kivezetésén dolgoztak az elmúlt években. A mostani energiakrízis viszont ismét előtérbe helyezheti ezt a forrást, hogy a lámpák égve maradhassanak a kontinensen.

Németországban a kormány jelezte, hogy egyeztettek a nagy ipari vállalatokkal, akik készek csökkenteni a gázfogyasztásukat a következő hónapokban, hogy az ország tárolóit fel lehessen tölteni a téli fűtésszezonig. Az egész Európában érezteti a hatását. Az Oroszországgal szembeni szankciós csatározás folyamatosan begyűrűzik a gazdaságba, az pedig tovább gyorsul.

3d,Render,Of,Nord,Stream,2,Gas,Pipeline,Emerging,On
Fotó: Shutterstock

Az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázvásárlója jelezte, hogy amennyiben nem érkezik több földgáz az országba, akkor egyre nehezebben tudja majd kiszolgálni az ügyfeleit. Dániában már figyelmeztetést adtak ki a gázhiány miatt.

Az Északi Áramlat vezetéken továbbra is a kapacitás 40 százalékával érkezik a gáz Európába.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ennek technikai, vagy politikai okai vannak-e. Több európai vezető azzal vádolja a Gazpromot, hogy szándékosan küld kevesebb gázt Európa legfontosabb vezetékén. Az orosz vállalat viszont azt állítja, hogy az Oroszországra kivetett szankciók miatt nem tudják karbantartani azokat a külföldi gyártású turbinákat, amik a gázt pumpálják a csőben és ezért csökkent 60 százalékkal a kapacitás a vonalon.

Hírek szerint az európai gáztárolók nagyjából 55 százalékos töltöttségen állnak, ami elmarad az ilyenkor megszokottól. A tárolókat egyelőre az eddig megszokott forrásokból töltik fel, de az ellátási zavar komoly fejfájást okoz az államoknak.

Szakértők kétségesnek tartják, hogy ezzel a szállítási ütemmel novemberig képesek lesznek az előirányzott 80 százalékra tölteni a gáztározókat.

Szijjártó: Magyarország számára biztosított a gázellátás

Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, a gázellátás akadozása ellenére Magyarország meg fogja szerzeni a szükséges mennyiséget az energiahordozóból.