A DNDi a Covid-19 leküzdésén is dolgozik. Programjuk célja, hogy a koronavírus olyan kezelését tudják kidolgozni, amit az alacsony és közepes jövedelmű országokban tudnak majd bevetni a betegség ellen. 2020 novemberében a nonprofit szervezet elindította az ANTICOV-próbát, ami kifejezetten az enyhe vagy közepesen súlyos Covid-fertőzésben szenvedők kezelésére keresett volna gyógyszert. Ennek célja, hogy a fertőzöttek még az előtt kigyógyuljanak a vírusból, hogy a tüneteik súlyosabbá válnának és ezzel leterheljék az alacsony jövedelmű országok egészségügyi rendszerét.

A Covid kezelés vizsgálatában azonban a Pfizer útját állta a DNDi-nek. A gyógyszervállalat nem volt hajlandó a civilszervezet rendelkezésére bocsátani a Paxlovidot, hogy tanulmányozhassák. A kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy a vírusellenes szer más gyógyszerekkel kombinálva hatékony kezelést biztosíthatna-e.

Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa a davosi Világgazdasági Fórumon adott interjújában azt mondta, hogy a Pfizernek elérhetővé kell tennie a Paxlovidot független kutatások számára. A Pfizer a héten közleményében azt írta, hogy további kísérleteket terveznek a Paxloviddal. A DNDi biztosított róla, hogy továbbra is más úton próbálja megszerezni a gyógyszert.

A szervezet az Orvosok Határok Nélküllel a fekete lázként is ismert parazitabetegség, a leismaniázisnak a kezelésére tudott kidolgozni egy olcsó kezelést. A betegség homoklegyek által terjed az emberek között és a belső szerveket támadja. Általában nagy számban kapják el gyerekek és ha nem kezdik el azonnal kezelni a fertőzöttet, akkor szinte biztos, hogy belehal a betegségbe.

Treviso,,Italy.,April,14,,2021.,Covid-19,Vaccine,With,Pfizer,Logo.
Fotó: Shutterstock

A HIV-fertőzöttek különösen kitettek a fekete láznak, mivel a legyengült immunrendszerük miatt a szervezetük kevésbé tud reagálni a kezelésre használt gyógyszerekre. A WHO közlése szerint a DNDi által kidolgozott gyógyszerkombináció használatával hatékonyan lehet küzdeni a kór ellen. Egy etiópiai kísérletben 88 százalékos volt a tesztek sikere, Indiában pedig 96 százalékos volt a hatékonyság - írta meg a Bloomberg.

A leismaniázisnak 3 fő formája van. A zsigeri, ami a legveszélyesebb, a bőr, ami a leggyakoribb és a mucocutan.

A Drugs for Neglected Diseases Initiative leismaniázis programjának vezetője, Fabiana Alves elmondta, hogy az állami finanszírozás kulcsfontosságú a fekete lázhoz hasonló betegségek elleni harcban.

Ez a szegények betegsége

- mondta Alves. A parazitavírus a legszegényebb társadalmi osztályokon belül terjed az alultápláltság, a legyengült immunrendszer, a rossz lakhatási viszonyok és a pénzügyi források hiánya miatt. A betegséget terjesztő nőstény homoklegyek a csípésükkel juttatják a parazitákat az emberi szervezetbe.

1225237637 IDLIB, SYRIA - JULY 02: A Syrian kid suffering from leishmaniasis, a parasitic disease spread by the bite of phlebotomine sandflies, is seen in a refugee camp in Idlib, Syria on July 02, 2020. In the refugee camps in Idlib, danger of leishmaniasis disease arose due to inadequate living conditions and insufficient health services. In the camps where sheltered civilians escaping from the attacks of Assad regime and its supporters, infrastructure problems, especially exposed septic pits and damaged sewers, cause the spread of the disease. (Photo by Muhammed Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Muhammed Abdullah / Anadolu Agency via Getty Images

Fabiana Alves arról is beszélt, hogy mivel a fekete láz olyan rétegeket érint a leginkább, ami nem számít jelentős vásárlóerőnek, ezért a nagy gyógyszercégeknek nem prioritás, hogy hatékony készítményeket fejlesszenek ki ellene. A DNDi és az Orvosok Határok Nélkül ezért összefogtak, hogy közösen megoldást találjanak a problémára. A két szervezetnek sikerült megegyezni a Gilead Sciences vállalattal, ami rendelkezésre bocsátotta a zsigeri leismaniázis vizsgálatához szükséges egyik gyógyszert. A DNDi most óriás gyógyszervállalatokkal dolgozik együtt, hogy további kezeléseket tudjon kidolgozni  fekete láz ellen.

Csak az ilyen együttműködésekkel van esély a sikerre

- mondta Alves.