Feladta a küzdelmet Franciaország egyik legnagyobb tojástermelője: az Avril agráripari csoporthoz tartozó Matines tulajdonosai megelégelték, hogy a viharosan emelkedő költségek miatt évek óta képtelenek nyereségesen működtetni a vállalatot, ráadásul vevőt sem tudtak találni rá. 

A red laying hen watches after her eggs, gently spawned in a comfortable nest made of dry straw inside a brick henhouse, in the free range of an organic farm in Midi-Pyrénées, Southern France
Fotó: Shutterstock

Egyrészt az erős iparági verseny, másrészt a takarmány nagymértékű drágulása, harmadrészt pedig kereskedelmi láncok árleszorító lobbiereje tette be a kaput, végül most bejelentették a cég felszámolását és ezzel együtt 114 dolgozó elbocsátását – hacsak szeptemberig nem bukkan fel valamilyen megmentő. 

A Matine nem kispályás szereplő, a franciaországi szupermarketekben eladott tojásmennyiség 16 százalékát termeli meg, éves értékesítése 900 millió darab volt a teljes, 5,5 milliárdos francia piacon. Anyavállalata, az 1983-ban napraforgó-termesztő farmerek által alapított Avril tavaly döntött úgy, hogy kiszáll a húsfeldolgozásból és a tojástermelésből, mert a jövőben a növénytermesztési és -feldolgozási, biodízel- és takarmánygyártó üzletágára akar koncentrálni. 

Ennek jegyében sertésfeldolgozó leányvállalatait eladta Európa harmadik legnagyobb húsipari cégének, az évi 4,5 milliárd eurós forgalmú Bigard-nak. 

A váltás bejönni látszik, az orosz–ukrán háború és a bioüzemanyag-hiány az egekig verte a növényi olajok árat, s tovább erősíti az Avril dominanciáját az európai biodízelpiacon. Az Avril 19 országban van jelen termékeivel, forgalma tavaly 6,9 milliárd euró volt.