A munkabeszüntetést a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte. Az RMT három sztrájknapot hirdetett:

az első kedden volt, a második csütörtökön, a harmadik szombaton lesz.

A keddi sztrájk idején jelentős részben leállt a vasúti közlekedés Angliában, Skóciában és Walesben. Országszerte csak néhány vonalon közlekedett egy-két menetrendszerinti szerelvény. Kedden metrósztrájk is volt Londonban, de azt csak egy napra hirdette meg a szakszervezet.

Becslések szerint a londoni metró tízezer, az országos vasúti vállalatok 40 ezer alkalmazottja csatlakozott a keddi sztrájkhoz.

A szakszervezet legalább 7 százalékos béremelést követel a tömegközlekedési dolgozóknak, arra hivatkozva, hogy még ez is csak részben fedezné az idei évre várható inflációt.

A brit statisztikai hivatal szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint májusban 9,1 százalékkal emelkedett az éves összevetésben számolt a márciusi 7 és az áprilisi 9 százalékos növekedés után.

A Bank of England jelenlegi előrejelzése szerint

az éves infláció októberben már valamivel 11 százalék felett jár majd.

Commuters Face Travel Chaos With Rail and Tube Strikes in London
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az RMT szerdán bejelentett döntése szerint csütörtökön ismét sztrájkba lépnek a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős cég, a Network Rail, valamint tizenhárom vasúti vállalat munkavállalói Angliában, Walesben és Skóciában.

A szakszervezet szerint a munkáltatók a bérkövetelés elutasítása mellett több ezer alkalmazott elbocsátását is tervezik.

Az RMT szóvivője szerda este Grant Shapps közlekedési minisztert tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért.

Shapps kifejezetten megtiltotta a munkaadóknak az elbocsátási tervek visszavonását

- áll a közleményben.

A szaktárca ezt cáfolta. A minisztérium szóvivője szerint a vasútvállalatok megkötések nélkül tárgyalhatnak az érdekképviselettel.

A sztrájksorozat érinti az angliai középiskolások 16 éves korosztályának ilyenkor szokásos vizsgaidőszakát, valamint a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényét, amelyet a délnyugat-angliai Glastonbury közelében rendeznek minden nyáron.