A világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-országok egészségügyi- és pénzügyminiszterei keddi jogjakartai tanácskozásukon egy új pénzügyi alap létrehozásában állapodtak meg, amely a jövőbeli világjárványok elleni küzdelmet segítené elő.

A yogyakartai találkozón a miniszterek az úgynevezett pénzügyi közvetítő alap (FIF) részleteit dolgozták ki, amelyet a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen irányít majd.

Sri Mulyani Indrawati, Indonézia pénzügyiminisztere a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben 

a Világbank Igazgatótanácsa június 30-i ülésén jóváhagyja, a FIF attól a naptól kezdve működésbe lép.

G20,Summit,Or,Meeting,Concept.,Row,From,Flags,Of,Members
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok, az EU, Indonézia, Németország, Szingapúr, valamint a londoni székhelyű Wellcome Trust jótékonysági alapítvány összesen 1,1 milliárd dollárnyi (412,2 milliárd forint) hozzájárulást ígért az FIF-hez.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a kétnapos találkozó elején felhívta az országok figyelmét, hogy ne bízzák el magukat a koronavírus-járványt illetően. 

A főigazgató szerint félrevezető lehet azt gondolni, hogy a pandémia véget ért, 

s a szervezet nevében aggodalmát fejezte ki a tesztelés és genetikai szekvenálás elmaradása miatt, mivel az új variánsok kialakulása továbbra is valós kockázatot jelent.

A nyugati országok képviselői  a találkozó kezdetén elítélték az Ukrajna elleni orosz támadást, Oroszország egészségügyiminiszter-helyettese, Oleg Szalagaj azonban felszólította a résztvevőket, hogy ne politizálják át a G20 egészségügyi platformját, maradjanak hűek a feladatukhoz és az egészségügyet vitassák meg.