Az orosz árupiaci cégek egymás lábára lépve rohannak céget alapítani Dubaiba. Azok után, hogy Svájc igazodik az Európai Uniós szankciókhoz a Genfben bejegyzett orosz gyökerű cégek számára problémás lett a kapcsolattartás Moszkvával és az ügyfeleikkel. Svájc már évtizedek óta játszik közvetítő szerepet az orosz cégek és a világ bármely tájáról érkező vásárlóik között.

Oroszország három legnagyobb olajtermelő cége már vizsgálja kereskedelmi tevékenység lehetőségét az Egyesült Arab Emírségekben. A Bloomberg arról ír, hogy kivándorlás Svájcból szinte elkerülhetetlen.

A közel-keleti és a keleti térség jelentősége felértékelődik az árupiac eddigi meglehetősen euró-centrikus helyzetéhez képest

- ezt a rotterdami Erasmus Egyetem Árucikk- és Kereskedelmi Központjának vezetője mondta a Bloombergnek. A fokozatosan erősödő szankciók megnehezítik az orosz állami tulajdonú cégek kereskedelmét, beleértve az árupiaci vállalkozásokat is. Ezt a helyzetet súlyosbítják a nem hivatalos önkorlátozások is, például a bankok részéről, akik az ügyletek finanszírozásához elengedhetetlen hitelkereteket vonnak el, illetve a hajózási társaságok, valamint biztosítók, akik leállítják a szolgáltatásaikat az orosz cégek számára.

Ez a kényes helyzet most felértékelte Dubait az orosz vállalatok számára, hiszen az Egyesült Arab Emírségek nem követik az oroszok ellen kiszabott nyugati szankciókat.

Tall,Residential,Buildings,At,Jlt,District,Aerial,Timelapse,During,Sunset,
Fotó: Shutterstock

A svájci szankciók

A történelem során Svájc a semlegesség egyik mintaállamává vált, azonban a mostani helyzetben ezt a politikáját teljesen feladni látszik. Az uniót követve egyre szigorúbb szabályokat léptet életbe egyes árucikkekkel, bankokkal és a Kremlhez közel álló személyekkel szemben. Az 2022 végére olyan korlátozó intézkedéseket fog bevezetni, amik megtiltják az orosz olajnak a blokkon kívüli országokba történő szállításának biztosítását és finanszírozását. Svájc közölte, hogy követni fogja az EU-t ezen az úton. 

Az Európai Unió összes rendeletét átvesszük a belső jogba

- mondta a svájci Gazdasági Államtitkárság szóvivője. Amikor ezek a szabályok hatályba lépnek az még inkább meg fogja nehezíteni az orosz energiahordozókkal való bánásmódot az országban. Áprilisban már bejelentették az orosz szénnel kapcsolatos tevékenységek tilalmát is. Genf fontos közvetítő volt eddig az orosz energiakereskedelem számára. Szakértők például elmondta, hogy az Oroszország és Kína közötti energiabizniszt általában egy svájci kereskedőház bonyolította le egy londoni bank pénzügyi segítségével. Az ilyen ügyleteknek hamarosan vége szakad.

Akik már előkészítik a költözést

Az orosz állami olajtermelő vállalat, a Rosneft fejesei a múlt hónapban jártak Dubaiban, hogy megvizsgálják egy esetleges vállalatalapítás lehetőségét. Eközben a Gazprom is már jelezte, hogy bővítené a jelenlétét a városban. 

A Litasco, az orosz energiaipari óriás, a Lukoil értékesítési és kereskedelmi részlege is azt tervezi, hogy egyes műveleteit áthelyezze az Emírségekbe, de hosszabb távon Dubaiban képzelik el a működésük egyik csomópontját.

Nem csak energiacégek, hanem az orosz Solaris Commodities orosz gabonakereskedő is irodát nyitott a városban. Ez azért is meglepő mivel a szankciók nem vonatkoznak a mezőgazdasági termékekre. Ennek ellenére a svájci bankok tartózkodnak tőle, hogy a szankcióktól függetlenül bármilyen orosz cégnek finanszírozást biztosítsanak, így egyre szélesebb körben mérlegelik a vállalkozások a költözködést.