Az Európai Parlament a mai napon szavazott az „Irány az 55%” (Fit for 55) klíma- és energiacsomagról. Brüsszel az EU károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszer felülvizsgálata révén klímaadó bevezetését javasolta, amelyet végül az EP nagy többsége elutasított. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindvégig következetesen harcoltak az emberekre és a családokra kiterjesztendő klímaadó ellen.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője rámutatott:A szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai, sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani.„Sajnálatos, hogy Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan számunkra.” 

A képviselő emlékeztetett, hogy a bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést és tovább növelné az inflációt.

„Továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy ezt a javaslatot ne fogadják el. Elhivatottak vagyunk a zöldátállás mint közös cél mellett, de nem mindenáron. Álláspontunk világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni. Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozással új adót vessenek ki a magyar polgárokra!” – tette hozzá Tóth Edina.