Több mint a korábbi rekord négyszereséért ülhet le még egyszer utoljára egy szerencsés licitáló ebédelni Warren Buffett amerikai milliárdos üzletemberrel. A licit – amelynek bevételét jótékony célra fordítják – szombat hajnalban zárult. Azt már péntek délután tudni lehetett, hogy a korábbi rekord, amely 4,57 millió dollár volt, meg fog dőlni. 2019-ben még ennyit fizetett a kriptovalutában utazó Justin Sun a közös üzleti ebédért.

Pénteken a licit viszont már 12 millió dollár felett járt és sokáig úgy tűnt, ez az összeg lesz a befutó, de az utolsó pillanatokban még feljebb ment az ebéd ára. A Reuters hírügynökség értesülései az utolsó ajánlat 19 millió dollár volt. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ki fizeti ki az óriási összeget a hajléktalanokat és szegényeket támogató alapítványnak, amely évtizedek óta Buffett jótékony ebédeinek kedvezményezettje. 

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting
Fotó: AFP

A mostani ár nem csak a Buffett-ebédek történetében a legnagyobb felajánlott összeg, de az árverést lebonyolító eBay weboldalon sem kelt még el soha egyetlen jótékonysági tétel sem ennyiért. 

Az ebédet Manhattanben tartják majd, amelyre a nyertes magával vihet hét vendéget is. Buffettel bármiről lehet beszélgetni az eseményen, egyetlen kitétel van: tilos megkérdezni, hogy mibe fektet legközelebb a több mint 93 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember.