a Tesla vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjújában bejelentette, hogy az Egyesült Államok gazdasága valószínűleg recesszióval néz szembe, megismételve számos más vezető üzleti vezető és pénzintézet aggodalmát a Federal Reserve legutóbbi, vártnál meredekebb irányadó kamatemelése után.

Fotó: AFP

A Katari Gazdasági Fórumon felszólaló milliárdos kijelentette, hogy a „egy bizonyos ponton már elkerülhetetlen”, amikor arról kérdezték, mit gondol Joe Biden amerikai elnök kijelentéséről, miszerint elkerülhető a gazdasági visszaesés. Musk szerint bár nem biztos, hogy bekövetkezik, de mégis nagyobb esélyét látja a válságos idők beköszöntének a Forbes értesülései szerint.

Korábban a Tesla vezetőinek küldött belső e-mailjében már írta, hogy nagyon rossz érzései vannak a gazdasággal kapcsolatban, így elbocsátások lesznek a vállalatnál. Később, amikor a létszámleépítésről kérdezték, Musk elmondta, hogy a következő három hónapban 10 százalékkal kívánja csökkenteni a bérelt munkaerőt, azaz a Tesla teljes munkaerejének körülbelül 3 százalékát bocsátják el, ugyanakkor az óránkénti munkaerő létszáma növekszik.

Muskon kívül az Egyesült Államokban több üzleti vezető is aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok közelgő recessziójával kapcsolatban. A Conference Board üzleti kutatócsoport felmérése szerint a vezérigazgatók 76,1 százaléka gondolja úgy, hogy akár már jelenleg, vagy legkésőbb 2023 végére recesszióval néznek szembe a régiójukba.

A kérdéses felmérés májusban készült, néhány héttel a Federal Reserve agresszív kamatemelése előtt, ami fokozta a visszaeséssel kapcsolatos aggodalmakat. Két nappal a Fed kamatemelése előtt a Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman a recesszió esélyét 50-50 százalékra becsülte, szemben a korábbi 30 százalékos jóslattal. Gorman szerint azonban azonban nem várható hosszú távú vagy mély recesszió.

A hónap elején a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon is, anélkül, hogy kifejezetten említett volna recessziót, az ukrajnai háború és a magas által táplált gazdasági „hurrikánra” figyelmeztetett. Dimon elmondta, hogy bankja „rossz eredményekre” készül. Hasonlóképpen, a Wells Fargo vezérigazgatója, Charles Scharf májusban azt mondta, hogy „nehéz lesz elkerülni valamiféle recessziót”, de ekkor még számított arra, hogy mély recesszió lesz. A múlt héten a Federal Reserve 75 bázisponttal 1,5–1,75 százalékos célsávra emelte a kamatlábakat, ami az elmúlt 28 év legmeredekebb emelése volt.

Az intézkedésre azután került sor, hogy az amerikai fogyasztói árak 40 éves csúcsot döntöttek, az éves infláció pedig 8,6 százalékra ugrott májusban.