Emmanuel Macron francia elnök először fordult a nemzethez szerdán, mióta centrista koalíciója elvesztette az irányítást a parlament felett a vasárnapi választásokon – tudósított az eseményekről a France24 hírcsatorna.

Meg kell tanulnunk másként kormányozni és törvényeket hozni– ismerte el Macron a választási kudarcot követő első nyilvános beszédében.

Az elnök kijelentette, hogy az ellenzék kész együttműködni vele a legfontosabb kérdésekben, és ígéretet tett, hogy a nyáron intézkedéseket hoznak az megfékezésére, a klímaváltozás mérséklésére, valamint a csökkentésére.

Majd felszólította a törvényhozó csoportokat, hogy egyértelműen jelezzék, milyen messzire készek elmenni a megnevezett területeken. Macron elismerte, hogy a parlamenti választások rávilágítottak a francia társadalmi problémákra, de felszólította az ellenzéki pártokat, hogy hagyják maguk mögött a belharcokat, és lépjenek túl a politikán. 

A jelenlegi helyzetnek nem „stagnációhoz”, hanem megújuló párbeszédhez kell vezetnie.

Macron Ensemble nevű, centrista koalíciója bár a legnagyobb parlamenti párt lett a vasárnapi választások szerint, azonban több tucat mandátum híján volt az elmúlt öt évben megszerzett parlamenti többségnek, mivel a NUPES néven ismert új baloldali koalíció erősödött, és Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja története legjobb parlamenti választási teljesítményét hozta.

Az alsóházi többség elvesztése megkérdőjelezte Macron ambiciózus reformterveit az áprilisi újraválasztása utáni második ciklusában – köztük a 62-ről 65 évre emelését is. Ráadásul 20 év után először fordul elő, hogy egy elnöknek nincs abszolút többsége a parlamentben.

Az elnök most kétnapos megbeszélést folytat az ellenzéki vezetőkkel az Élysee-palotában, köztük Marine Le Pen-lel, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés párt vezetőjével, hogy megtalálják a kiutat a válságból.

Elemzők szerint a legjárhatóbb megoldás egy Macron-féle centrista tábor és a konzervatív Les Républicains párt között létrejött megállapodás lenne, amely 61 mandátumot szerzett.

Ám a Macronnal folytatott keddi megbeszélések után a párt vezetője, Christian Jacob kizárta a Macronnal való bármiféle szövetség lehetőségét, és kijelentette, hogy pártja inkább az ellenzékben marad.

Macron szerdai kijelentései voltak az első nyilvános megjegyzései a választási eredményekről, ami jelentős visszalépést jelent az ambiciózus belpolitikai reformprogramot folytató elnök számára, aki kulcsszerepet szeretne játszani a nemzetközi válságokban, köztük az ukrajnai háborúban is.