A várakozásokat meghaladó mértékben erősödött a kínai és növekedése májusban, miután enyhítettek egyes, a gazdaságban is jelentős fennakadásokat okozó járványügyi korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezésére alkalmaztak az ország több részén, köztük a fontos gazdasági és pénzügyi központnak számító Sanghajban.

(220523) -- BEIJING, May 23, 2022 (Xinhua) -- Photo taken on May 17, 2022 shows a view of the automated container terminal of Shanghai Yangshan Deep Water Port in east China's Shanghai. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Ding Ting / Continental Productions

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint

a kivitel dollárban számolt értéke 16,9 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben.

A bővülés üteme ezzel jelentősen meghaladta az elemzők által valószínűsített 8,0 százalékot, ráadásul az idei legerősebb szintre gyorsult. Áprilisban a kínai export csupán 3,9 százalékkal nőtt, ami a leglassabb bővülési ütem volt 2020 júniusa óta. 

A behozatal dollárban számolt értéke 4,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Elemzők 2,0 százalékos bővülésre számítottak az áprilisi stagnálás után. Bár a májusi növekedés felülmúlta a várakozásokat, a bővülés üteme így is a harmadik leggyengébb volt 2020 augusztusa óta. 

A kínai külkereskedelmi mérleg 78,76 milliárd dolláros többlettel zárt májusban. Elemzők 58,00 milliárdos szufficitet jósoltak az áprilisi, 51,12 milliárdos többlet után. 

Iris Pang, az ING kínai régióval foglalkozó vezető közgazdásza a kivitel és behozatal terén jegyzett javulást elsősorban a Kína legnagyobb kikötőjének számító sanghaji kikötő május végi újranyitásával magyarázta.

A szakértő úgy vélekedett, hogy a helyreállás tovább folytatódhat, amennyiben Kínában nem alkalmaznak újabb lezárásokat.

Hozzátette: amennyiben mégis ismét lezárásokhoz folyamodnának, a Pekingben látott minta követésével, vagyis a rövidebb ideig tartó, rugalmasabb korlátozásokkal mérsékelhető lenne a járványügyi intézkedéseknek a gazdaságra kifejtett negatív hatása. Pang szerint amennyiben a globális kereslet változatlanul olyan erős marad, mint amilyen 2021 óta, a kínai kivitel átlagosan 15 százalékkal növekedhet éves bázison legalább a harmadik negyedév végéig.