Megerősítette a Xinhua kínai hírügynökség, Hszi Csin-Ping elnök részt vesz az új hongkongi kormányzó, John Lee beiktatásán július 1-én, amely egyben a 25. évfordulója annak, hogy Hong Kong a brit birodalom kebeléből visszatért Kína fennhatósága alá, mint különleges közigazgatási terület.

A megemlékezés a történelmi visszatérésre jelentős esemény, amint az öt évig kormányzó Carrie Lam leváltása is, a hírre azonban azért kapta fel a fejét a nemzetközi közvélemény, mert 2020 januári mianmari látogatása óta a koronavírustól tartva az elnök nem hagyta el a kínai szárazföld tömbjét, a sorsdöntő globális tanácskozásokon is csak videóvonalon keresztül vett részt.

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Alekszej Druzsinyin

Mindeközben a világ második legnagyobb gazdaságában a világ többi részétől eltérően továbbra is a zéró tolerancia politikáját alkalmazzák a Covid-19-cel szemben, emiatt az elmúlt hónapokban is rengeteg volt a lezárás, amelyek zavarokat okoztak a globális ellátási rendszerben, hozzájárulva a Föld más tájain az szélsőséges felpörgéséhez.

Mivel a kínai szigor egyelőre az orosz-ukrán háború okozta újabb világkereskedelmi zavarok ellenére sem enged, eddig a média arra spekulált, hogy Hszi biztosan távol marad a hongkongi történelmi megemlékezéstől, hisz a városban újabban gyorsabban terjed a járvány.  Amerika pekingi nagykövete a múlt héten valószínűsítette, hogy a zéró tolerancia politikája áthúzódik a jövő évre is, és ellenjavallta a kínai befektetéseket az amerikaiaknak és az európaiaknak.

A 25. évforduló egyben az 50 éve Hongkong számára létrehozott "egy ország, két rendszer" időszak felezőpontja. Három évvel ezelőtt az évfordulós emlékezések ünnepélyességét tömegtüntetések zavarták meg, mert sokan a helyiek közül úgy érezték, hogy Peking már túl szorosra fűzte a gyeplőt. 

Pénteken 1860 új Covid-esetet jelentettek Hongkongban. A fertőzöttek és kontaktszemélyeik karanténszabályait megszigorították. A beiktatási ünnepség résztvevői előzetesen karanténba vonulnak, ezzel is védve a többiek és az elnök egészségét.