Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten kigyulladt egy texasi LNG exportterminál, és kedden az egység üzemeltetője, a Freeport LNG további rossz híreket közölt azzal kapcsolatban, hogy mikor indulhat újra a zavartalan működés – írja a Reuters.

1240102221 Tanks onboard the Karmol LNGT Powership Asia floating storage and regasification unit (FSRU), operated by Karpowership, viewed from the ship's bridge whilst docked at Cape Town port in Cape Town, South Africa, on Tuesday, April 19, 2022. Karpowership, the worlds biggest supplier of floating gas-fired power plants, is expanding its generation capacity by 50% to tap global demand even as it struggles to get projects going in potentially its biggest market. Photographer: Dwayne Senior/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Dwayne Senior / Bloomberg via Getty Images

A terminál a tervek szerint szeptemberig teljesen zárva marad és az év végéig is csak csökkentett kapacitással üzemelhet. Tekintve, hogy 

a létesítmény biztosítja az amerikai LNG 20 százalékát, 

mely egyre fontosabb szerepet tölt be az európai piacon, nem meglepő, hogy kilőttek az árak a mértékadó holland TTF gáztőzsdén.

Miután a Gazprom közölte, hogy keddtől az Északi Áramlaton is a korábbinál kevesebb földgáz érkezik a vezeték karbantartása miatt, továbbá a norvég szállítások is akadoznak a szerda kereskedés során tapasztalt több mint 15 százalékos emelkedés még nem is annyira súlyos. Az árak azonban így is április eleje óta nem látott szintre, megawattóránként 110 euró fölé emelkedtek.