Világgazdaság

Sosem látott magasságba drágulhat az amerikai gáz a nyáron

A pandémia miatt már így is visszafogta a globális finomítói kapacitásokat és csökkentette az üzemanyagkészleteket. Az Egyesült Államok még kis sem lábalt ebből a krízisből, mire az orosz–ukrán háború miatt hatalmas lett az európai igény az amerikai fosszilis energiahordozókra. Most az előrejelzések egy mozgalmas hurrikánszezont jósolnak, ami tovább ronthat az ellátási láncok helyzetén.

Az Egyesült Államokban a megnövekedett kereslet kiszolgálása érdekében az ország finomítói kapacitásának több mint 90 százalékát hasznosítják. Az elmúlt öt évben nem volt ehhez hasonló a Business Insider adatai szerint.

A koronavírus-járvány miatt világszerte lecsökkentek az üzemanyag-előállítási kapacitások, amelyek még mindig nem álltak talpra a sokk után. Ezt tetőzi, hogy kitört az orosz–ukrán háború, ami miatt megugrott az európai kereslet az amerikai kőolaj és földgáz iránt. Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók támogatása érdekében Washington jelentős készleteket ígért az európai nemzeteknek, de

félő, hogy ez túlságosan feltornázza az országon belül az üzemanyagárakat.

A problémák pedig itt nem állnak meg.

94951080 UNITED STATES - APRIL 01:  Operators Maurice Jones, left, and supervisor Chad Horton, look down on the Freeport LNG facility in Quintana, Texas, U.S., on Wednesday, April 1, 2009. This facility boasts two gigantic LNG tanks that can each store 1 million barrels of LNG at 260 degrees below zero after being off loaded from tanker ships at their nearby dock. The cold LNG is then vaporized and transferred to pipelines at 1200 psi.  (Photo by Craig Hartley/Bloomberg via Getty Images)
Fotó: Craig Hartley / Bloomberg via Getty Images

A Bloomberg arról írt, hogy szerdán kigyulladt egy texasi LNG-exportterminál.

Ez a létesítmény adta az USA exportkapacitásának nagyjából a 16 százalékát, az üzemeltető pedig úgy látja, hogy legalább három hétre le kell állítani a munkát.

A Freeport Quintanában, Texas államban található LNG-termináljának leállása jelentős hatással lesz a globális ellátásra. Az európai országok érthetően elvárják, hogy az Egyesült Államok leszállítsa a szankciók támogatására ígért készleteket. Az USA-nak most azt kell mérlegelnie, hogy nem teljes mértékben elégíti ki a követeléseket, vagy a belső készleteiből fedezi a kieső rész, tovább szítva ezzel a lakosság elégedetlenségét a magas üzemanyagárak miatt.

A texasi terminál katasztrófája mellett sok elemző attól tart, hogy az idén korábban kezdődő és várhatóan mozgalmas hurrikánszezon tovább ronthat az ország ellátási képességén. 

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) közölte, hogy

az USA finomítóinak 47 százaléka olyan régióban van, ahol kifejezetten erős lesz idén nyáron a hurrikántevékenység.

Az USA keleti partjait sújtó atlanti hurrikánszezon általában június 1-től november 30-ig tart. Az EIA szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a szélsőséges időjárás könnyen fennakadásokat okozhat a texasi és louisianai finomítók működésében, ami katasztrófához vezethet. A JPMorgan szakértői szerint, ha a hurrikánok miatt leáll a termelés a Mexikói-öböl partjainál, akkor az USA kifogyhat egyes üzemanyagfajtákból. Az S&P Global szakértői arról beszéltek a Business Insider szerint, hogy ha egy vihar megrongál egy finomítót, akkor hónapokba is telhet, mire ismét üzembe állíthatják.

 

Egyesült Államok Európa energia gáz LNG Texas ellátási láncok