Csúszik az Északi Áramlat I karbantartása, ezért a következő időszakban az oroszok a megszokottnál jóval kevesebb földgázt küldenek Németországnak – írja a Welt. A német lap szerint a Gazprom bejelentette, hogy a jövőben mindössze napi 100 millió köbméter gázt küld a vezetéken, 40 százalékkal kevesebbet, mint mostanáig (ez napi 167 millió köbméter volt). A továbbított gáz mennyiségét az orosz vállalat közleménye szerint azért kellett csökkenteni, mert elhúzódnak a vezeték karbantartási munkálatai. A Gazprom szerint nem ők, hanem a Siemens okolható a csúszásért, a németországi cég ugyanis még mindig nem küldte vissza a javításra neki elküldött gáz-kompressziós berendezéseket, amelyek nélkül nem indítható újra teljes kapacitáson a potrovajai gáz-kompressziós állomás.

A Siemens egyelőre nem reagált a Gazprom közleményére, az európia gázpiac azonban rögtön megmozdult: az amszterdami határidős piacon 13 százalékkal 94 euró/MWh-ra emelkedett a földgáz ára a júliusi lekötésre, a londoni határidős piacon pedig a következő havi szállítású földgáz ára 11 százalékkal ment feljebb a Bloomberg beszámolója szerint. A lap megjegyzi: az Északi Áramlat I-es vezeték az előre tervezett, szezonális karbantartás miatt amúgy is leáll majd július 11 és 21 között, ezzel az Európába importált orosz gáz legfontosabb útvonala ideiglenesen teljesen kiesik majd a rendszerből.  

A Reuters pedig a Gazprom bejelentése kapcsán emlékeztetett: az orosz állami vállalat korábban az Északi Áramlat I. mellett a – Lengyelországon keresztül futó – Jamal vezetéken is küldött földgázt Németországnak, ám ez a tevékenysége a Moszkva elleni szankciók miatt azóta ellehetetlenült, de Németország felől azonban jelenleg is áramlik a földgáz a Jamalon Lengyelország irányába.

Landing stage for Nord Stream 2 almost complete
Németországban a korábbi háromszorosára emelkedett az azonnali szállítású földgáz nagykereskedelmi ára az orosz-ukrán háború kitörése óta. A német gáztárolók töltöttsége jelenleg 50 százalék körüli, de a berlini kormány célja, hogy az ellátás biztonsága érdekében októberig 80, novemberig pedig 90 százalékig feltölti a tárolókat. Ehhez azonban, úgy tűnik, egyre nagyobb mértékben kell majd támaszkodnia az alternatív forrásokra, hiszen az orosz gáz a nyár nagyobb részében csak csordogálni fog a tenger alatti vezetéken. Ha színültig töltik is a tél beállta előtt a jelenleg rendelkezésre álló tárolókat, utánpótlás híján ez a tartalék a németországi igények alig 60 százalékát lesz képes fedezni. 
Fotó: JENS BUTTNER

 

Az Európába érkező orosz gáz mennyisége már május közepén jelentős mértékben csökkent, miután Ukrajna leállította az európai megrendelőknek az országon keresztül továbbított gázszállítások harmadát. Az ukrán földgáz-szállító rendszer üzemeltetője, a GTSOU a döntést azzal indokolta, hogy a Luhanszk megyében zajló harcok veszélybe sodorták a szokranivkai és a novopszkovi határállomások működését, amelyeken naponta 32,6 millió köbméter földgáz ment át. A GTSOU szerint ha ezek megsérülnek, a teljes földgáz-továbbító rendszer működése is veszélye kerülhet, ezt megelőzendő a határállomásokon elzárták a csapokat. Ukrajnán keresztül a háború előtt napi 96 millió köbéter földgáz érkezett Európába.