Az ukrán törvényhozás kedden visszaállította az orosz invázió után bevezetett importadókat – jelentette a Reuters Danil Hetmancevre, a pénzügyi, adó- és vámbizottság elnökére hivatkozva, aki a Telegram alkalmazáson közölte: a 450 fős parlamentben 234-en szavaztak a sarc újbóli bevezetése mellett.

Fotó: Balázs Attila/MTI

A dilemma: a behozott árukra kivetett vámot és áfát azért függesztették fel április 1-én, hogy megkönnyítsék az áruellátást a háború sújtotta országban, csakhogy ez azóta a pénzügyminisztérium közlése szerint 14 milliárd hrivnya (majdnem 180 milliárd forint) bevételkiesést okozott az állami költségvetésnek.  

A minisztérium szerint, amely a bevételi forrás visszaállítását kérte, az intézkedés nemcsak a létszükségletet jelentő áruk, hanem a luxusjavak és a drága autók előtt is kaput nyitott. 

Továbbá az alacsonyabb adóztatása versenyelőnyt teremt a behozatal számára a belföldön előállított termékekkel szemben

– érvelt a minisztérium a parlament honlapján.

A törvény akkor emelkedik hatályra, ha Zelenszkij elnök aláírja. Magyarország tavaly rekord, 3,28 milliárd dollár ( 1230 milliárd forint) értékben exportált árukat Ukrajnába. Az olaj- és üzemanyag-eladások meghaladták a 980 millió dollár értéket, több, mint 820 millió dollár értékű elektromos felszerelést és készüléket adtunk el, a gyógyszerkivitel majdnem 330 millió, a járműveké 240 millió, a műanyagoké több mint 190 millió dollárt tett ki.