Olyan jogszabályt készít elő a német törvényhozás, amely megtiltaná a készpénzes tranzakciókat az ingatlanpiacon, hogy fokozza a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelmet. 

Nemzeti kockázatértékelésünk azt mutatja, hogy több intézkedésre van szükség az ingatlanszektorban – mondta Christian Lindner pénzügyminiszter Berlinben a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ülésén.

18 August 2018, Germany, Berlin: View from the Oberbaumbruecke over the Spree in direction Treptow with the building complex Treptowers with the striking high-rise building in the evening at dusk. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: JENS KALAENE / dpa Picture-Alliance via AFP

A pénzügyminiszter ezzel példát is mutatna, hiszen jelenleg országa tölti be a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni küzdelemben nemzetközi mércét meghatározó szervezet elnöki posztját. A FATF várhatóan augusztusban teszi közzé jelentését Németországról, miután elemezték az ország pénzügyi bűnözés elleni küzdelemben elért eredményeit – írja a Bloomberg.

Többek között vizsgálják a német BaFin pénzügyi szabályozó hatóságot is, amiért nem vette észre a problémákat a 2020-ban csődöt mondott Wirecard AG vállalatnál.

A fizetésképtelen német szolgáltató egykor elektronikus fizetési tranzakciós szolgáltatásokat és kockázatkezelést kínált, valamint fizikai és virtuális kártyákat bocsátott ki. A céget a frankfurti tőzsdén is jegyezték 2017-től, valamint 2018 szeptemberétől 2020 augusztusáig a DAX részvényindex része is volt.

Azonban vezérigazgatóját és több igazgatósági tagját is letartóztatták, miután 2020 júniusában bejelentették, hogy egy hitelfedezeti biztosítékként elkönyvelt 1,9 milliárd eurós összeg hiányzik. Ekkor kiderült, hogy az egykor még közel 25 milliárd euró piaci értékű német pénzügyi cég fiktív számlákkal, nem létező milliárdos tételekkel és meghamisított mérlegekkel operált, amivel több ezer intézményi és lakossági befektetőt tett tönkre.