Vietnám új mérföldkövet ért el az állategészségügyben, ugyanis az országban kifejlesztették az afrikai sertéspestis elleni vakcinát – jelentette be szerdán Phung Duc Tien mezőgazdasági miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy az oltóanyagot természetesen kereskedelmi forgalomba hozzák és exportálni is fogják.

sertéspestis vakcina Three pigs malacok on a pigfarm in Dalarna, Sweden
Fotó: Shutterstock

Az afrikai sertéspestist, az egyik legpusztítóbb állatbetegséget 2019 februárjában észlelték először Vietnámban, tavaly pedig már az ország sertésállományának mintegy 20 százalékát kellett leölni a kór miatt.

A betegség Afrikából származik, majd Európába és Ázsiába is átterjedt, és világszerte több százmillió sertést ölt meg, az emberre azonban ártalmatlan.

A vakcinát, amely a politikus szerint hat hónapig tartó védettséget biztosít az állatok számára, 2019 novembere óta fejlesztik partnerségben az Egyesült Államok szakértőivel, és már öt klinikai tesztet végeztek. Az oltások biztonságosságát és hatékonyságát az amerikai mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó Mezőgazdasági Kutatószolgálat megerősítette – emelte ki Tien.

A délkelet-ázsiai országban a miniszterhelyettes szerint nagy várakozással tekintenek a vakcina exportja elé, azt viszont nem közölte, hogy mikor kezdődhet a kivitel, illetve hogy milyen termelési kapacitást tudnak beállítani.

Bár a sertéspestisjárvány a Reuters szerint Vietnámban az utóbbi időben enyhült, néhány országban még mindig jelentős károkat okoz a gazdaságoknak.