21: 26 A sajtótájékoztató véget ért.

21: 23   Ez egy rendkívüli helyzet, az egész világban emelkedik az és mi a csapat közepén vagyunk - mondta a Powell. Ami a világban zajlik e téren, beleértve a háborút, arra a Fednek nincs befolyása.

21: 16 A könnyű landolás - azaz a elkerülése - nem könnyű, de vezet út hozzá, és ez a cél.

21: 11 Az inflációt, amit látunk nem a bérek emelkedése okozza.

20: 56 Nem fogunk korán győzelmet hirdetni, azt kell látnunk, hogy az infláció tényleg biztosan megindult lefelé - ígérte Powell. 

20: 51 A hosszú-távú  várakozások nagy esést vetítenek előre az inflációban. A Fed mindent megtesz, hogy kordában tartsa a várakozásokat. A kérdésre, hogy ha a várakozások emelkednek, lehetséges-e egy 75-100 bázispontos kamatemelés, Powell azt válaszolta, hogy nem szeretné egy szám mellett elkötelezni magát, a döntések a számoktól függnek majd.

20: 47 A hozamgörbe rövid oldalán még mindig negatív a reálkamat.

20: 45 Jövőre lassulhat a kamatszigorítás üteme, vélik a Fed döntéshozói.

20: 38 Tudatában vagyunk, hogy a 75 bázispontos emelés kiugróan nagy, nem feltétlenül ebben az ütemben folytatódnak az emelések, a sebesség a beérkező adatoktól függ, a következő ülésen 50 vagy 75 bázispontos emelés a legvalószínűbb - mondta Powell, majd átengedte a terepet az újságírói kérdéseknek.

20: 36 Mérlegének jelentős lefaragását is folytatja a jegybank. Az inflációs előrejelzéseket megemelték.

20: 30 További kamatemelésekre lesz szükség, és a Fed mindent megtesz, hogy leszorítsa az inflációt - foglalta össze az ülés és a döntések üzenetét Jerome Powell, a Fed elnöke.

Jerome Powell applauds after taking the oath of office for his second term as Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System at the Federal Reserve Building in Washington, DC, on May 23, 2022. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A 8 órakor közzétett döntésről szóló közleményben a Fed megerősítette, amit a piacokon egyébként is várnak, hogy további kamatemeléseket tart indokoltnak céljai - a teljes foglalkoztatás és a hosszú távon 2 százalékos infláció - elérése érdekében. 

Pénteken a vártnál is magasabb, 8,6 százalékos éves inflációs adatot tettek közzé az Egyesült Államokban, ami a kamatemelési várakozások felturbózásával a dollár erősödéséhez és az állampapírhozamok emelkedéséhez vezetett. Ezt megelőzően többnyire 5 bázispontos emelést vártak az elemzők szerdára, de ezután 75 bázispontos lépést árazott be a piac. 

A közleményből kiderült, hogy a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) minden jelen lévő tagja - tízen, köztük Powell elnök - a háromnegyed százalékpontos, nagyobb lépésre szavazott, 50 bázispontot csak egy döntéshozó, Esther L. George látott volna helyesnek. A döntéshozók medián előrejelzése szerint az év végére a kamat 3,4 százalékra, a jövő év végére 3,8 százalékra emelkedhet. Márciusban 2022 végére még csak 1,9 százalékot vártak, tehát nagyon jelentős elmozdulás történt a döntéshozók gondolkodásában.

Ötven éve nem ütötték így a Fedet, baj lehet a késlekedésből

Eközben az EKB a kamatemelésnek még a küszöbéig se jutott el.

A döntést követően emelkedtek az amerikai államkötvényhozamok, a 10-éves papír például 3,445 százalékra, ami azonban még mindig a keddi hozamvágta után elért 11-éves csúcs, 3,498 százalék alatt maradt. A dollár, amely az európai kereskedésben 1,05 környékén is járt az euró ellenében, a döntés környékén 1,04-en túlra erősödött, 1,0375 környékére, majd némileg visszavonult, de a sajtótájékoztató kezdetén 1,04 erősebb oldalán kereskedtek vele. Húsz perccel azután, hogy Powell beszélni kezdett, 1,045-ig vonult vissza a dollár.

Az amerikai részvények szép emelkedésbe kezdtek, miközben Powell beszélt, a Nasdaq Composite index a sajtótájékoztató végén majdnem 2,5 százalékkal állt feljebb a keddi zárásnál.