Véget ért a Federal Reserve (Fed) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése. A múlt pénteken közzétett, a vártnál nagyobb amerikai májusi inflációs adatig (évi 8,6 százalék) a piaci szereplők biztosak még voltak benne, hogy júniusban és júliusban is 50-50 bázispontos kamatemelések következnek. Azóta azonban nagyot változott a kép, a háromnegyed százalékpontos szigorítást kezdte árazni a piac, ez mutatkozott meg a határidős kamatok árazásában és a rövid oldali államkötvények másodpiaci hozamában. Hogy milyen gyorsan változtak a várakozások, arra csak egy példa, szerdán reggel a piac 97 százalékos valószínűséggel árazta a 75 bázispontos emelést, szemben az egy héttel ezelőtti 4 százalékkal. 

1372212722 digitally generated image dollár dollar kamatdöntés FED Jerome Powell
Fotó: Jorg Greuel / Getty Images

Néhány elemző az egyszázalékos emelést is indokoltnak tartotta, a Fed végül a 75 bázispont mellett döntött. Ez egyébként 1994 óta a legnagyobb emelés a Fed alapkamatában. A határozott lépés azért volt elkerülhetetlen az elemzők szerint, mert szükség volt rá, hogy a központi bank egyértelműen nyomatékosíthassa, sikerrel veszi fel a harcot az inflációval szemben. 

A piacok további iránymutatást kaphatnak Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóján, amely hamarosan kezdődik. Egyelőre nem tudni, hogy összességében a piac milyen kommunikációs üzenetnek örülne inkább: a szigorúbb hangvétel alapján arra lehetne következtetni, sikeres lesz az elleni Fed-fellépés, de ezzel párhuzamosan nő a kockázata – egy galamblelkületű nyilatkozat viszont arra utalna, elhúzódó küzdelemre kell felkészülni a fogyasztói árak megugrásával szemben.

 A friss elemzői prognózisok szerint a szeptemberi Fed-ülés után az alapkamat sávja 2,75–3 százalék között lehet.