Nem volt meglepő a cseh jegybank (CNB) végrehajtotta szerdai kamatemelés, hiszen májusban a cseh 16 százalékot ért el és várhatóan még tovább gyorsul. 

A kamatemelési ciklus időzítésével azonban látnak problémát a befektetők, ezért a döntés bejelentése után gyengült a cseh korona, holott az emelés a vártnál nagyobb volt: az elemzők jósolta 75-100 bázisponttal szemben 125. A kéthetes repókamat ezzel 7 százalékra ugrott és 1999 óta a legmagasabb.

Czech Central Bank (CNB) in Prague, Czech Republic Ales Michl
Fotó: CNB / Facebook

A probléma, hogy az elemzők eleve azért vártak méretes emelést, mert ez az utolsó ülés, mielőtt változások történnek a bank döntéshozó testületében, többek közt az elnöki poszton, és az átalakult igazgatóság jó eséllyel már nem akar még magasabb kamatokat.

A vártnál is nagyobb emelés ezért tovább erősítette azt a vélekedést, hogy ez a CNB "búcsúlövése" volt. A régió többi jegybankja ugyanakkor - köztük az MNB is - várhatóan tovább emeli kamatait, hogy megküzdjön az egyre gyorsuló inflációval, amely Magyarországon a múlt hónapban 10,7, Lengyelországban 13,9, Romániában 14,49 százalékot ért el.

A cseh korona a korábbi napok 24,734 körüli szintjeiről a kamatemelést megelőzően 24,653 környékéig erősödött, a döntést követően azonban 24,75-ön túlra gyengült vissza. A cseh jegybank hatalmas devizatartaléka felhasználásával akkor is képes karban tartani a korona árfolyamát, ha ebben nem segítik várakozások további kamatszigorításra, az inflációs aggodalmakat azonban egy ilyen politika nem feltétlenül fékezné meg.

A koronát a visszavonulása egyébként a regionális trendbe illesztette vissza. Bár a dollár visszavett reggeli ralijából az euró ellenében, ez nem segített a forinton, és 397 környékére gyengült az euró keresztben, egynapos visszatekintésben mintegy háromnegyed százalékot. A zloty kétszer ekkorát, másfél százalékot gyengült, 4,7-en túlra az euró ellenében.