Pekingnek el kell foglalnia a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) vállalatot, ha az Egyesült Államok az Oroszország elleni szankciókhoz hasonló büntető intézkedésekkel sújtja Kínát – szólította fel cselekvésre az ázsiai nagyhatalmat egy kínai kormányzati kutatócsoport vezető közgazdásza.

Ha az Egyesült Államok és a Nyugat az Oroszország elleni szankciókhoz hasonlóan pusztító tilalmi szabályokat vet ki Kínára, vissza kell szereznünk Tajvant

mondta Csen Venling, a Kínai Nemzetközi Gazdasági Csereprogramok Központjának vezető közgazdásza. A kutatócsoportot a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, Kína legfőbb gazdasági tervezési szerve felügyeli.

1322638956 NANJING, CHINA - JUNE 09: A visitor looks at a 300mm wafer at the booth of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) during 2021 World Semiconductor Conference at Nanjing International Expo Center on June 9, 2021 in Nanjing, Jiangsu Province of China. (Photo by Long Wei/VCG via Getty Images)
Fotó: Long Wei / VCG via Getty Images

Különösen az ipari ellátási láncok újjáépítése érdekében van szükségünk a TSMC-re

mondta Csen a Bloomberg szerint a múlt hónapban a Renmin Egyetem Csongjang Pénzügyi Tanulmányok Intézetében tartott beszédében, amelyet kedden tett közzé a Gancsa online hírportál.

A TSMC felgyorsítja a termelés Egyesült Államokba történő átcsoportosítását, hogy ott hat gyárat építsenek

tette hozzá. 

Nem hagyhatjuk, hogy az áthelyezés megvalósuljon.

Ezek voltak az eddigi legmarkánsabbak megjegyzések, amelyek azt mutatják, hogy Pekingben a tajvani csipipart kulcsfontosságú stratégiai területnek tekintik a világ két legnagyobb gazdasága között kiéleződő rivalizálásban. A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, amely a globális öntödei piac több mint 50 százalékát ellenőrzi. Ügyfelei közé tartozik többek között az Apple is, amely tajvani csipeket épít be iPhone-jaiba is.

A tajvani cég egyelőre nem kommentálta Csen megjegyzéseit. Médiajelentések szerint a TSMC hat csipgyárat építene az Egyesült Államokban, ám a vállalat eddig csak egyet jelentett be. Az építkezésekhez szükséges további földterületek megvásárlása folyamatban van.