Az ellátási láncokra nehezedő nyomás miatt a szállítási nehézségek, és az emiatt kialakult késedelmek világszerte érezhetőek. A alapanyaghiány következő áldozatai a whiskykedvelők lesznek, Új-Zélandot már országos bourbonhiány sújtja – számolt be róla a The Guardian.

A lap információi szerint a hiány az óceániai országban hamarosan a kézműves sörök és a csirkecombok piacát is elérheti.

Jelenleg hiány van bourbonból. És úgy tűnik, hogy Amerikából semmit sem tudunk beszerezni

– panaszkodtak a Mt Eden-i Bottle-O üzlet dolgozói.
A helyi kiskereskedők hónapok óta küszködnek készleteik feltöltésével. A legsúlyosabb hiány az előre bekevert, kész italokat érintette, különösen a bourbon és kóla keverékét, amely rendkívül népszerű ital Új-Zélandon, szinte minden italboltban árulják.

bourbon whiskx
Fotó: Getty Images

A hiányt megerősítette Brendon Lawry, a Liquorland áruházlánc vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a beszállítók az elmúlt négy-hat hónapban szinte folyamatosan tapasztalták a hiányt.

A szeszesital-iparban nem új keletű az alapanyaghiány, a nemzetközi piacokon már 2021 óta tapasztalható. Ez annak is köszönhető, hogy a világjárvány idején az emberek több szeszes italt fogyasztottak.

A világ egyik legnagyobb alkoholforgalmazójának számító Diageo januárban arra figyelmeztetett, hogy a növekvő kereslet miatt további hiányra kell felkészülni.

Sok szeszes italnak hónapokig vagy évekig kell érlelődnie, mielőtt az italboltok polcaira kerül, emiatt nehéz gyorsan reagálni a keresletnövekedésre, és fokozni a termelést.

Mivel az új-zélandi bourbonfogyasztás nagy részét az amerikai Kentucky és Tennessee államokból származó importból fedezik, az ellátási lánc szűk keresztmetszete nagy eséllyel a világ egyre több részén érződni fog.

Az új-zélandi emberek nemzetközi összevetésben is nagyivóknak számítanak, a sör, a bor és a röviditalok iránt egyaránt nőtt a kereslet az elmúlt években. Az utóbbi piac csaknem 96 százalékát teszi ki a bourbon,

a 2022 áprilisával zárult 12 hónapban több mint kétmillió liter tiszta bourbont adtak el, az ország felnőtt népessége 3,65 millió fő.

Ezenkívül 70 millió liter bekevert szeszes italt (például bourbon-kóla), illetve 400 millió liter bort és sört értékesítettek. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos új-zélandi felnőtt csaknem két standard italt fogyaszt naponta.

Az alapanyaghiány ugyanakkor nemcsak a bourbon esetében jelentkezik, szén-dioxid-hiány is van az országban. Az alapanyag ára jelentősen megemelkedett, az ország legnagyobb (és utolsó talpon maradt) szén-dioxid-termelője bejelentette, hogy augusztusig karbantartást végez. Ennek folyományaként a szén-dioxid-tartalmú italok esetében áremelkedésre, és átmeneti készlethiányra kell számítani.

Dylan Firth, az új-zélandi sörfőzők szövetségének ügyvezető igazgatója szerint ez a hiány elsősorban a kisebb kézműves sörfőzdéket érinti a legsúlyosabban, mivel a nagy gyártók kiépített infrastruktúrával rendelkeznek a szén-dioxid tárolására.