Az amerikai gazdaság 372 ezer új munkahelyet teremtett júniusban a májusi 390 ezer után – derült ki az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett legfrissebb, nem mezőgazdasági foglalkoztatottakról szóló jelentéséből. Ez meglepően jó eredmény, a Reuters elemzői ugyanis 268 ezerre, a Dow Jones közgazdászai 250 ezerre számítottak. A piaci várakozásoknak megfelelően 3,6 százalékos maradt a munkanélküliségi ráta, az átlagos órabér az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal, a tavaly júniusihoz képest 0,3 százalékkal emelkedett, az utóbbi megfelel a várakozásoknak, az előbbi némileg elmarad attól.

 

People carrying umbrellas walk across the Brooklyn Bridge in the rain in New York on June 22, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP


A szakértők előre jelezték, hogy még mindig nagyon feszes a ami a folyamatosan növekvő inflációval együtt arra ösztönzi a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-et, hogy még ebben a hónapban újabb 75 bázispontos kamatemelést hajtson végre. Míg a gazdaság kamatlábérzékeny árutermelő ágazatában hűl a munkaerő iránti kereslet, a szolgáltatási ágazatban ellentétes a helyzet, a vállalkozások igyekeznek munkaerőt találni. Május végén 11,3 millió nyitott álláshely volt, minden egyes munkanélkülire 1,9 állás jutott. 

„Nagyon-nagyon nehéz recesszióba esni ennyi nyitott álláshely mellett” – idézte a Reuters Jonathan Golubot, a New York-i Credit Suisse vezető amerikai részvénystratégáját, aki szerint a a munkaerőpiac összeomlása, a munkanélküliségi ráta megugrása lenne, és jelenleg semmi ilyesmit nem látnak. 

A kulcsszó a jelenleg, mert közgazdászok szerint folyamatosan nő a veszélye, hogy a világ legnagyobb gazdasága 12 hónapon belül recesszióba zuhan. Többen úgy vélik, hogy a csökkenő tendencia már meg is kezdődött, mivel az gyorsabban nő a kereseteknél, ami visszafogja az amerikai gazdaság szempontjából kulcsfontosságú lakossági fogyasztást.
Bár a sok üres álláshely jó hír a munkakeresőknek, egyre több jel mutat arra, hogy a munkáltatók megkezdték az elbocsátásokat. A CNN ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Challenger, Gray & Christmas csütörtökön közzétett új létszámcsökkentési adatai szerint az amerikai munkáltatók

 júniusban 32 517 elbocsátást jelentettek be, ami 58,8 százalékos növekedés a tavalyi év azonos hónapjához képest, 

és 2021 februárja óta a legmagasabb havi összlétszám. Emellett január közepe óta a legmagasabbra, 235 ezerre emelkedett a múlt héten újonnan munkanélküli-segélyért folyamodók száma is. Bár az amerikai munkaerőpiac nyilvánvalóan nincs még recesszióban, a azonban késleltetett mutató lehet. Az elmúlt hetekben több technológiai és az ingatlanágazatba sorolt nagyvállalat jelentett be leépítéseket (köztük a Netflix, a Tesla és a Redfin), vagy jelezte, hogy visszavesz a felvételi tervekből (például a Meta, a Twitter és az Apple).

People line the sidewalks during the Fireman's Parade in Rockport, Massachusetts on Independence Day, July 4, 2022. - This is the first time the the annual parade and July 4th festivities have been held since 2019. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Fotó: Joseph Prezioso / AFP


Az aggodalmakat mutatja a munkaerő-szolgáltató Insight Global júniusi felmérésének eredménye is, amelyet a Bloomberg ismertetett. Eszerint 

az amerikai munkavállalók majdnem 80 százaléka fél attól, hogy a várható recesszió miatt elveszíti a munkahelyét, 54 százalékuk pedig a fizetéscsökkentést is vállalná ennek elkerülése érdekében. 

Ráadásul hasonló arányban tartanak attól, hogy a munkahelyük nem recesszióálló, 56 százalékuk pedig nem készült fel erre a helyzetre, vagy nem tudja, hogyan tehetné meg ezt. A legkevésbé a nők és a millenáris nemzedékhez tartozók érzik magukat biztonságban. A félelemre pedig meg is van az okuk, a felmérés szerint ugyanis a megkérdezett vállalatvezetők közül tízből kilenc azt mondta, hogy „valószínűleg” bocsát majd el munkaerőt recesszió esetén.